skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier, ubij mikserem.
2. Wlej mleko do powstałej masy, ponownie ubij.
3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól, ubij ciasto mikserem (masa będzie gęsta).
mąka może wymagać więcej lub mniej, skup się na konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
4. Wlej wrzącą wodę do ciasta z ciągłym energicznym mieszaniem.
5. Ciasto kremowe jest gotowe, dodaj do niego olej roślinny, wymieszaj.
6. Za pomocą chochli wlej trochę ciasta na gorącą patelnię, równomiernie rozprowadź na powierzchni i usmaż naleśnik z obu stron, aż będzie ładny rumieniec.
w ten sposób pieczemy wszystkie naleśniki i pięknie podajemy na talerzu.
podawaj na stole, uzupełniając ulubionym dżemem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g