cienkie ażurowe naleśniki na wrzącej wodzie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przejdźmy więc do kulinarnych robótek ręcznych:
- jajka rozbijamy do miski, wlewamy cukier i sól, mieszamy trzepaczką;
- wlej olej roślinny i mleko, wymieszaj;
- wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wlej do miski, ciągle mieszając masę;
- przesiać mąkę, ubić ciasto blenderem (ogólnie można trzepaczką, to dłużej);
- wlej ciasto do strzykawki do ciasta (worka) za pomocą najcieńszej dyszy;
- rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową nieprzywierającą), narysuj ciasto naleśnikowe, czego dusza zapragnie, jak artysta na płótnie!;
- delikatnie obróć naleśnik szeroką szpatułką i usmaż z drugiej strony.
oto, jakie okazało się piękno, bardzo smaczne i eleganckie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g