skład / składniki
metoda gotowania
Uwielbiam pikantną sałatkę z kiszonej kapusty i kalmarów ze względu na jej piękno – okazuje się bardzo jasna i elegancka. I oczywiście to jedzenie jest bardzo smaczne i zdrowe. Ta sałatka jest bardzo bogata w witaminy. Przyda się również tym, którzy podążają za swoją figurą, ponieważ jest niskokaloryczny.
przepis na sałatkę z kałamarnicy w puszkach jest bardzo prosty i nawet najbardziej niedoświadczony kucharz będzie w stanie go przygotować.
pokrój kalmary w paski.
obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie. Wyciśnij 2-3 łyżki soku z cytryny i włóż do niej półpierścienie cebuli na 20 minut.
pokrój marchewkę po koreańsku na mniejsze kawałki.
wyciśnij kiszoną kapustę. Odcedź marynatę z grzybów.
połącz wszystkie przygotowane składniki i delikatnie wymieszaj, dopraw olejem kukurydzianym. Pozostaw sałatkę na zimno na 30 minut. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu i podawaj.
jeśli ktoś lubi więcej ostrzy, polecam dodać tutaj kilka ząbków czosnku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g