skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dania z owoców morza mają teraz niesamowitą popularność. Kulinarny przepis na tę sałatkę z kuchni śródziemnomorskiej. Sałatka z owocami morza i sosem limonkowym należy do niskokalorycznego posiłku. Taka sałatka jest gotowana w ciągu 15 minut. Szybko smażymy zestaw koktajli morskich na patelni z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem i rozmarynem. W głębokiej salaterce rwiemy rękami liście "góry lodowej" i kroimy pomidory koktajlowe na połówki. Suszymy orzeszki piniowe na gorącej suchej patelni, ciągle potrząsając. Przygotuj sos limonkowy. Aby to zrobić, wymieszaj sok z połowy limonki z oliwą z oliwek, dodając sól morską, czarny pieprz i szczyptę granulowanego cukru. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Sałatka z owocami morza i sosem limonkowym jest gotowa, układana na talerzach, polana sosem limonkowym i posypana orzeszkami pinii i startym parmezanem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g