klasyczny barszcz na zimno z gotowanymi burakami i blatami

solidne witaminy i minimum kalorii! Klasyczny barszcz na zimno, burak, to prawdziwie letnie danie, które jednocześnie nasyca i orzeźwia. Ponadto wygląda również pięknie dzięki bogatemu, jasnemu kolorowi buraków!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
36 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zimny barszcz? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Do barszczu potrzebujesz młodych świeżych buraków z bujnymi wierzchołkami. Jeśli sam tego nie uprawiasz, na rynku w drugiej połowie lata zwykle można kupić takie buraki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel wierzchołki buraków od roślin okopowych. Usuń zgniłe i wiotkie liście. Obierz buraki, pokrój każde warzywo na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż ćwiartki na patelni, zalej 800 ml wody i gotuj przez około 25-35 minut w zależności od wielkości buraków. Sprawdź gotowość buraków nożem lub szpikulcem. Buraki należy gotować w Stalowej misce, w żadnym wypadku nie należy używać patelni z białej emalii, ponieważ buraki szybko zabarwią je na różowo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki ugotuj w skórce do miękkości, obierz i zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki również zetrzyj na drobnej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe buraki z wywaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj wierzchołki buraków, strząśnij z wody i zanurz w gorącym bulionie pozostałym po ugotowaniu buraków i odstaw na 5-7 minut. Nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli wierzchołki składają się z młodych i małych liści. Moje liście były bardzo duże i szorstkie, więc trzeba je zmiękczyć. Następnie wyjmij wierzchołki z wywaru i wstrząśnij. Możesz zanurzyć liście nie w bulionie, ale osobno zalać wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj wierzchołki buraków i koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodź bulion z buraków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie zetrzyj ugotowane buraki na drobnej lub średniej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W metalowej patelni połącz przygotowane warzywa, jajka i zioła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej schłodzony wywar z buraków do warzyw. Wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 25-30 minut. Posmakuj naczynia solą i w razie potrzeby dopraw solą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gotowy Barszcz do talerzy, dodając do każdego plasterek cytryny. Jeszcze lepiej-wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio na talerz. Smacznego!

zimne pierwsze dania z młodych warzyw są bardzo istotne latem. Dziś przygotujemy zimny barszcz buraczany, a oprócz samych buraków dodamy również soczyste świeże wierzchołki.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy