skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zimny barszcz? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Do barszczu potrzebujesz młodych świeżych buraków z bujnymi wierzchołkami. Jeśli sam tego nie uprawiasz, na rynku w drugiej połowie lata zwykle można kupić takie buraki.
Krok 2:
Oddziel wierzchołki buraków od roślin okopowych. Usuń zgniłe i wiotkie liście. Obierz buraki, pokrój każde warzywo na 4 części.
Krok 3:
Ułóż ćwiartki na patelni, zalej 800 ml wody i gotuj przez około 25-35 minut w zależności od wielkości buraków. Sprawdź gotowość buraków nożem lub szpikulcem. Buraki należy gotować w Stalowej misce, w żadnym wypadku nie należy używać patelni z białej emalii, ponieważ buraki szybko zabarwią je na różowo.
Krok 4:
Ziemniaki ugotuj w skórce do miękkości, obierz i zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 6:
Ogórki również zetrzyj na drobnej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 7:
Wyjmij gotowe buraki z wywaru.
Krok 8:
Dobrze umyj wierzchołki buraków, strząśnij z wody i zanurz w gorącym bulionie pozostałym po ugotowaniu buraków i odstaw na 5-7 minut. Nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli wierzchołki składają się z młodych i małych liści. Moje liście były bardzo duże i szorstkie, więc trzeba je zmiękczyć. Następnie wyjmij wierzchołki z wywaru i wstrząśnij. Możesz zanurzyć liście nie w bulionie, ale osobno zalać wrzącą wodą.
Krok 9:
Drobno posiekaj wierzchołki buraków i koperek.
Krok 10:
Schłodź bulion z buraków.
Krok 11:
W międzyczasie zetrzyj ugotowane buraki na drobnej lub średniej tarce.
Krok 12:
W metalowej patelni połącz przygotowane warzywa, jajka i zioła.
Krok 13:
Sól do smaku.
Krok 14:
Wlej schłodzony wywar z buraków do warzyw. Wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 25-30 minut. Posmakuj naczynia solą i w razie potrzeby dopraw solą.
Krok 15:
Wlej gotowy Barszcz do talerzy, dodając do każdego plasterek cytryny. Jeszcze lepiej-wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio na talerz. Smacznego!
zimne pierwsze dania z młodych warzyw są bardzo istotne latem. Dziś przygotujemy zimny barszcz buraczany, a oprócz samych buraków dodamy również soczyste świeże wierzchołki.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g