Język gotowanej wieprzowiny

na świątecznym stole, nieporównywalnie pyszne, rozpływa się w ustach! Gotowany język wieprzowy to prawdziwy przysmak! Ale musisz znać małe sekrety, aby prawidłowo go ugotować i wyczyścić. Język przygotowany według tego przepisu okaże się delikatny i soczysty, bez obcego zapachu.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 17 % 4 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować język wieprzowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć język schłodzony, a nie zamrożony. Jeśli nadal był zamrożony, rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie bierz zbyt dużego języka: optymalna waga to 250-300 gramów. Do liści laurowych i papryki można dodać inne suszone przyprawy i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo dobrze umyj język, najlepiej poradzi sobie z tym szczotka. Aby usunąć specyficzny zapach, namocz język w rondlu z zimną wodą przez 12-20 godzin. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny do wody, co przyspieszy proces.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej namoczony język świeżą zimną wodą, aby był całkowicie nią pokryty. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj cebulę i połóż całą cebulę bezpośrednio na języku. Nie obierałem cebuli, dodałem ją bezpośrednio do łuski, co nadało językowi dodatkowy smak. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem, stale usuwając powstałą pianę. Nie solić wody na początku gotowania, posolić 10 minut przed końcem gotowania, wtedy język pozostanie delikatny i soczysty! Jeśli masz duży język, wydłuż czas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy język z patelni i natychmiast zalej zimną wodą przez 3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Od nagłej różnicy temperatur skóra na języku pęcznieje i można ją łatwo usunąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj język na gorąco lub na zimno, pokrojony w małe plasterki, z chrzanem lub musztardą. Możesz użyć bulionu do galaretki, dodając do niego żelatynę. Smacznego!

język to prawdziwy przysmak!
można go podawać jako gorący posiłek, pokroić i podać jako zimną przekąskę lub zrobić z nim sałatkę lub galaretkę. Będzie bardzo smaczny we wszystkich wersjach.
jeśli zrobisz cięcie z języka, najpierw dobrze go ostudź, wtedy cięcie będzie łatwe, a plastry okażą się równe i piękne.
podczas serwowania takiego cięcia należy go uzupełnić różnymi sosami. Chrzan, musztarda, adjika, majonez i inne będą bardzo odpowiednie.
język w ciepłej formie świetnie komponuje się z różnymi ziołami (sałata liściasta, rukola, kolendra i bazylia), a także ze świeżymi sezonowymi warzywami i lekkimi sałatkami z nich.
dania z języka są nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy