skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować język wieprzowy? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć język schłodzony, a nie zamrożony. Jeśli nadal był zamrożony, rozmroź go, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Nie bierz zbyt dużego języka: optymalna waga to 250-300 gramów. Do liści laurowych i papryki można dodać inne suszone przyprawy i przyprawy.
Krok 2:
Bardzo dobrze umyj język, najlepiej poradzi sobie z tym szczotka. Aby usunąć specyficzny zapach, namocz język w rondlu z zimną wodą przez 12-20 godzin. Możesz również dodać łyżkę soku z cytryny do wody, co przyspieszy proces.
Krok 3:
Zalej namoczony język świeżą zimną wodą, aby był całkowicie nią pokryty. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 4:
Dobrze umyj cebulę i połóż całą cebulę bezpośrednio na języku. Nie obierałem cebuli, dodałem ją bezpośrednio do łuski, co nadało językowi dodatkowy smak. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem, stale usuwając powstałą pianę. Nie solić wody na początku gotowania, posolić 10 minut przed końcem gotowania, wtedy język pozostanie delikatny i soczysty! Jeśli masz duży język, wydłuż czas gotowania.
Krok 5:
Wyjmij gotowy język z patelni i natychmiast zalej zimną wodą przez 3 minuty.
Krok 6:
Od nagłej różnicy temperatur skóra na języku pęcznieje i można ją łatwo usunąć.
Krok 7:
Podawaj język na gorąco lub na zimno, pokrojony w małe plasterki, z chrzanem lub musztardą. Możesz użyć bulionu do galaretki, dodając do niego żelatynę. Smacznego!
język to prawdziwy przysmak!
można go podawać jako gorący posiłek, pokroić i podać jako zimną przekąskę lub zrobić z nim sałatkę lub galaretkę. Będzie bardzo smaczny we wszystkich wersjach.
jeśli zrobisz cięcie z języka, najpierw dobrze go ostudź, wtedy cięcie będzie łatwe, a plastry okażą się równe i piękne.
podczas serwowania takiego cięcia należy go uzupełnić różnymi sosami. Chrzan, musztarda, adjika, majonez i inne będą bardzo odpowiednie.
język w ciepłej formie świetnie komponuje się z różnymi ziołami (sałata liściasta, rukola, kolendra i bazylia), a także ze świeżymi sezonowymi warzywami i lekkimi sałatkami z nich.
dania z języka są nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g