skład / składniki
metoda gotowania
pieczarki (lub inne grzyby) myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Usmaż przygotowane składniki na oleju roślinnym, dodając trochę soli.
rozbij jajko do głębokiej miski, dodaj sodę do łyżeczki, zgaś ocet i dodaj do jajka, a następnie dodaj śmietanę i sól, wymieszaj. Tutaj przesiej mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być maksymalnie elastyczne.
posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną, podziel ciasto na części, rozwałkuj każdą z nich na ciasto o grubości 5 mm i średnicy 13-15 cm. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
rozbij jajko do schłodzonego nadzienia grzybowego, wymieszaj. Napełnij tartaletki nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut (wszystko zależy od rodzaju piekarnika).
podawaj na ciepło i jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g