Przepiecz z grzybami

zaskakująco smaczne i piękne wypieki. Przygotuj! Perepechi - otwarte ciasta z dużą ilością pysznego nadzienia. Proponuję upiec takie ciasta z nadzieniem grzybowym-gwarantowany jest delikatny aromat i nienaganny smak!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 66 % 25 g
191 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

pieczarki (lub inne grzyby) myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Usmaż przygotowane składniki na oleju roślinnym, dodając trochę soli.

rozbij jajko do głębokiej miski, dodaj sodę do łyżeczki, zgaś ocet i dodaj do jajka, a następnie dodaj śmietanę i sól, wymieszaj. Tutaj przesiej mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, powinno być maksymalnie elastyczne.

posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną, podziel ciasto na części, rozwałkuj każdą z nich na ciasto o grubości 5 mm i średnicy 13-15 cm. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

rozbij jajko do schłodzonego nadzienia grzybowego, wymieszaj. Napełnij tartaletki nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut (wszystko zależy od rodzaju piekarnika).

podawaj na ciepło i jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy