skład / składniki
metoda gotowania
1. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, połączyć ze skórką pomarańczową i częścią sosu sojowego, miodem. Dodaj olej sezamowy, zmielony czarny pieprz.
2. W przygotowanej marynacie marynuj pierś z kaczki przez 1,5 do 2 godzin.
3. Drobno posiekaną czerwoną cebulę marynować w occie stołowym.
4. Do sosu weź 45 ml sosu sojowego, Dodaj do niego posiekaną paprykę, kolendrę, posiekany czosnek. Połącz z tkemali, oliwą z oliwek, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, octem balsamicznym. Dodaj przygotowaną czerwoną cebulę i odstaw na 50 do 60 minut.
5. Pierś z kaczki usmażyć na ruszcie grillowym.
6. Rukolę, rukiew wodną umyć i osuszyć. Dopraw sosem sojowym (20 ml).
7. Pokrój gotową pierś na porcje. Połóż na talerzu, dodaj mieszankę liści sałaty, polej 5 ml sosu sojowego. Na wierzch posyp pestkami granatu, pestkami dyni i orzeszkami pinii.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g