skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyte bakłażany należy pokroić wzdłuż lub w poprzek, o grubości co najmniej 1 cm.
2. Lekko natrzyj solą i pozostaw na 20-30 minut.
3. Posiekaj cebulę, smaż na złoty kolor na oleju roślinnym.
4. W misce blendera rozprowadzamy czosnek, paprykę chili, orzechy włoskie – siekamy.
5. Wybieramy naczynia do gotowania satsivi-może to być mała patelnia. Włóż do niego powstałą mieszaninę z blendera, smażoną cebulę, sól i wzbogać o przyprawy. Z przypraw cynamon, goździki, kardamon, szafran doskonale uzupełnią smak.
6. Następnie wlej bulion warzywny (lub wodę) do rondla, dodaj ocet i trochę mąki.
7. Delikatnie wymieszaj i wyślij do ognia, aż się zagotuje.
8. W międzyczasie smażymy bakłażany z obu stron na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
9. Gotowe rumiane bakłażany układamy w powstałym sosie satsivi. Dodaj posiekaną kolendrę, udekoruj ziarnami granatu.
10. Gdy naczynie ostygnie, dodatkowo schładzamy je w lodówce przez co najmniej 30-40 minut.
satsivi z bakłażana można podawać jako przystawkę lub jako danie główne.
eksperymentuj i zaskocz swoich bliskich swoimi umiejętnościami!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g