satsivi z bakłażana

dla wszystkich smakoszy i koneserów kuchni gruzińskiej. Spróbuj gotować! Mój mąż bardzo lubi różne przekąski, sosy i tym podobne pikantne "wzmacniacze apetytu". Staram się go w tym zadowolić i gotować, aby potrawy się nie nudziły. Wczoraj raczył go satsivi z bakłażana. Kolacja okazała się sukcesem. Radzę!
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 55 % 11 g
111 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyte bakłażany należy pokroić wzdłuż lub w poprzek, o grubości co najmniej 1 cm.
2. Lekko natrzyj solą i pozostaw na 20-30 minut.
3. Posiekaj cebulę, smaż na złoty kolor na oleju roślinnym.
4. W misce blendera rozprowadzamy czosnek, paprykę chili, orzechy włoskie – siekamy.
5. Wybieramy naczynia do gotowania satsivi-może to być mała patelnia. Włóż do niego powstałą mieszaninę z blendera, smażoną cebulę, sól i wzbogać o przyprawy. Z przypraw cynamon, goździki, kardamon, szafran doskonale uzupełnią smak.
6. Następnie wlej bulion warzywny (lub wodę) do rondla, dodaj ocet i trochę mąki.
7. Delikatnie wymieszaj i wyślij do ognia, aż się zagotuje.
8. W międzyczasie smażymy bakłażany z obu stron na złoty kolor. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
9. Gotowe rumiane bakłażany układamy w powstałym sosie satsivi. Dodaj posiekaną kolendrę, udekoruj ziarnami granatu.
10. Gdy naczynie ostygnie, dodatkowo schładzamy je w lodówce przez co najmniej 30-40 minut.

satsivi z bakłażana można podawać jako przystawkę lub jako danie główne.

eksperymentuj i zaskocz swoich bliskich swoimi umiejętnościami!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy