Sałatka z rapanami

dla tych, którzy lubią element estetyczny w potrawach! Bardzo smaczne! Wśród obfitości potraw na ostatnim świątecznym stole ta sałatka stała się ulubioną. Wszyscy byli zachwyceni. Goście zmiotli go z talerzy w ciągu kilku minut, a następnie poprosili o ujawnienie tajemnicy przepisu.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 28 % 11 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 25 min

przed gotowaniem należy marynować rapany. Po pokrojeniu na małe kawałki dodaj czosnek i sos sojowy. Możesz to zrobić w nocy, aby owoce morza stały w marynacie przez dwanaście godzin.

podgrzej patelnię oliwą z oliwek i usmaż przygotowane rapany. W tym procesie dodaj sos sojowy. Czas trwania obróbki cieplnej nie powinien przekraczać trzech minut. Po usmażeniu rapanów wyłącz ogień i pozwól im ostygnąć.

po pokrojeniu bakłażana w kostkę, zwiń go w sól i pozostaw na godzinę, aby usunąć gorycz. Po tym czasie myjemy go i suszymy. Po zwinięciu każdego kawałka w skrobię smażyć w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aby nabrały rumianego wyglądu.

następnie połóż cienkie plasterki pomidora na naczyniu, nałóż ocet balsamiczny na wierzch. Posiekane liście sałaty łączą się w pojemnikach z bakłażanem i rapanami. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, wszystko wymieszaj, rozłóż na talerzu na pomidorach.

Udekoruj danie ogórkiem. Pocieramy parmezan i posypujemy nim sałatkę. Dodaj sól morską i pieprz.

sałatka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Rapany - 77   kcal / 100g

Podobne przepisy