Rolada wieprzowa z żurawiną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj mięso, wysusz. Cofnij się od krawędzi 2 cm. Nie da się go do końca doprowadzić.
Krok 2:
Obróć nóż równolegle do stołu i kontynuuj cięcie, jakby rozwijając rolkę.
Krok 3:
Tak jest!
Krok 4:
I tak!
Krok 5:
Odepchnij trochę.
Krok 6:
Sól, pieprz.
Krok 7:
Rozłóż świeżą żurawinę.
Krok 8:
Posyp cukrem.
Krok 9:
Zwiń w rolkę.
Krok 10:
Związać nitką. Posolić.
Krok 11:
Wlej olej roślinny do formy. Połóż mięso, przykryj gałązkami rozmarynu.
Krok 12:
Przykryj folią i piecz mięso przez około godzinę.
Krok 13:
Następnie zdejmij folię i piecz na złoty kolor, od czasu do czasu podlewając powstały sok.
Krok 14:
Odetnij nić.
Krok 15:
Pokrój gotową bułkę. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
do tego przepisu możesz wziąć suszoną żurawinę, którą najpierw musisz namoczyć w alkoholu przez 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g