Rolada wieprzowa z żurawiną

najpiękniejsze i najsmaczniejsze danie mięsne na świąteczny stół!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
259 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj mięso, wysusz. Cofnij się od krawędzi 2 cm. Nie da się go do końca doprowadzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obróć nóż równolegle do stołu i kontynuuj cięcie, jakby rozwijając rolkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak jest!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I tak!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odepchnij trochę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż świeżą żurawinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń w rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Związać nitką. Posolić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny do formy. Połóż mięso, przykryj gałązkami rozmarynu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj folią i piecz mięso przez około godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij folię i piecz na złoty kolor, od czasu do czasu podlewając powstały sok.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odetnij nić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój gotową bułkę. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

do tego przepisu możesz wziąć suszoną żurawinę, którą najpierw musisz namoczyć w alkoholu przez 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy