Język cielęcy gotowany

nie wiesz, jak zaskoczyć gości? Przygotuj przysmak cielęcy! Język to danie, które można i należy traktować gości. Czasami gotuję język z wyprzedzeniem, w tym przypadku zawsze przechowuję go w bulionie w lodówce. Spróbuj języka na gorąco i na zimno, i tak jest pyszny)
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

odetnij gruczoły ślinowe z języka, odetnij nadmiar tłuszczu, dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

włóż język do rondla i zalej wodą, Wyślij do ognia, zagotuj.

gdy woda się zagotuje, gotuj język dosłownie przez 1-2 minuty, po czym spuść wodę, spłucz język i napełnij czystą wodą.

ponownie wyślij patelnię do ognia, pozwól bulionowi się zagotować, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około pół godziny, a następnie dodaj sól. Nie zapominaj, że musisz usunąć piankę.

cebulę obrać, umyć i wysłać w całości do bulionu, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, gotować przez półtorej do dwóch godzin (gotowość można sprawdzić nożem: jeśli łatwo wchodzi - mięso jest gotowe).

wyjmij język z bulionu i zanurz go w pojemniku z zimną wodą (możesz pod kranem z zimną wodą - wynik jest taki sam), a następnie , zaczynając od końcówki, ostrożnie zdejmij skórę.

pokrój język w cienkie plasterki i podawaj na talerzu.

podawaj na stole, traktuj krewnych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy