skład / składniki
metoda gotowania
odetnij gruczoły ślinowe z języka, odetnij nadmiar tłuszczu, dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
włóż język do rondla i zalej wodą, Wyślij do ognia, zagotuj.
gdy woda się zagotuje, gotuj język dosłownie przez 1-2 minuty, po czym spuść wodę, spłucz język i napełnij czystą wodą.
ponownie wyślij patelnię do ognia, pozwól bulionowi się zagotować, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około pół godziny, a następnie dodaj sól. Nie zapominaj, że musisz usunąć piankę.
cebulę obrać, umyć i wysłać w całości do bulionu, dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, gotować przez półtorej do dwóch godzin (gotowość można sprawdzić nożem: jeśli łatwo wchodzi - mięso jest gotowe).
wyjmij język z bulionu i zanurz go w pojemniku z zimną wodą (możesz pod kranem z zimną wodą - wynik jest taki sam), a następnie , zaczynając od końcówki, ostrożnie zdejmij skórę.
pokrój język w cienkie plasterki i podawaj na talerzu.
podawaj na stole, traktuj krewnych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g