kapusta gotowana
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
dzięki dostępności kapusty można z niej gotować o każdej porze roku.
w sezonie zimowym szczególnie przydatna będzie gotowana kapusta, którą można łatwo przygotować według tak prostego przepisu.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i kroimy w średniej wielkości kostkę.
gotuj kapustę przez kwadrans w osolonej wodzie w otwartym rondlu. Nie zaleca się dłuższego gotowania, aby nie zniszczyć witaminy C zawartej w kapuście.
gotowaną kapustę układa się na talerzu, wlewa do roztopionego masła.
wierzch w razie potrzeby można posypać posiekanym jajkiem i drobno posiekanym koperkiem.
gotowana kapusta jest uważana za niezależne danie główne, ale może być również podawana na stole i jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.
w sezonie zimowym szczególnie przydatna będzie gotowana kapusta, którą można łatwo przygotować według tak prostego przepisu.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i kroimy w średniej wielkości kostkę.
gotuj kapustę przez kwadrans w osolonej wodzie w otwartym rondlu. Nie zaleca się dłuższego gotowania, aby nie zniszczyć witaminy C zawartej w kapuście.
gotowaną kapustę układa się na talerzu, wlewa do roztopionego masła.
wierzch w razie potrzeby można posypać posiekanym jajkiem i drobno posiekanym koperkiem.
gotowana kapusta jest uważana za niezależne danie główne, ale może być również podawana na stole i jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g