kapusta gotowana

Urocza szybka kolacja dla tych, którzy podążają za figurą. Łatwość przygotowania Gotowana kapusta to drugie danie, które można szybko przygotować w dowolnym momencie.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Użyte składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę i pokrój w średniej wielkości kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj kapustę przez 15 minut w osolonej wodzie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kapustę ułożyć na talerzu, polać roztopionym masłem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ugotowane jajko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Urocza i szybka kolacja dla tych, którzy podążają za figurą.

dzięki dostępności kapusty można z niej gotować o każdej porze roku.
w sezonie zimowym szczególnie przydatna będzie gotowana kapusta, którą można łatwo przygotować według tak prostego przepisu.
myjemy główkę kapusty, usuwamy górne liście i kroimy w średniej wielkości kostkę.
gotuj kapustę przez kwadrans w osolonej wodzie w otwartym rondlu. Nie zaleca się dłuższego gotowania, aby nie zniszczyć witaminy C zawartej w kapuście.
gotowaną kapustę układa się na talerzu, wlewa do roztopionego masła.
wierzch w razie potrzeby można posypać posiekanym jajkiem i drobno posiekanym koperkiem.
gotowana kapusta jest uważana za niezależne danie główne, ale może być również podawana na stole i jako dodatek do dań rybnych lub mięsnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy