skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną okroshkę z kiełbasą? Przygotuj produkty do gotowania okroshki. Ziemniaki należy najpierw ugotować. Aby to zrobić, umyj go dokładnie i wrzuć do wrzącej wody, aby zachować witaminy. Gotuj ziemniaki przez 25 minut. Gotuj jajka przez 10 minut po ugotowaniu. Następnie pozostaw je do ostygnięcia w wodzie, w której zostały ugotowane. Dzięki temu białko pozostanie miękkie, a żółtko jasne.
Krok 2:
Szczypiorek dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi lub zwykłymi ręcznikami. Pokrój cebulę.
Krok 3:
Włóż cebulę do pojemnika, w którym ugotujesz okroshkę. Dodaj sól. Za pomocą tłuczka lub innego tłuczka zetrzyj cebulę, aż sok się uwolni. Okroshka z dodatkiem takiej miętowej cebuli nabiera jasnego smaku i aromatu.
Krok 4:
Koperek opłucz pod zimną wodą, osusz. Oddziel twarde łodygi, lepiej ich nie używać. Drobno posiekaj Pozostałe gałązki.
Krok 5:
Schłodzić gotowane ziemniaki. Nie używaj go na ciepło, zepsuje smak zimnej zupy. Obierz ziemniaki. Drobno pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 6:
Pokrój kiełbasę w cienkie paski. Bardziej podoba mi się to cięcie pozostałych produktów na okroshki. Wpadłem na pomysł szefa kuchni znanej restauracji.
Krok 7:
Jajka ostudzić, obrać, a także posiekać w cienkie paski.
Krok 8:
Odetnij końcówki ogórka. Jeśli ogórek ma grubą skórę, usuń ją. Nie trzeba usuwać młodego płodu. Pokrój ogórek w paski. Alternatywnie możesz zetrzeć go na grubej tarce.
Krok 9:
Ułóż wszystkie składniki w misce z cebulą. Wymieszać.
Krok 10:
Rozłóż podstawę okroshki na porcjowanych talerzach i napełnij kwasem. Pamiętaj, aby umieścić łyżkę kwaśnej śmietany.
uwielbiamy i często gotujemy okroshkę w sezonie letnim. To z kwasem i takim zestawem produktów. Czasami dodajemy rzodkiewki.
radzę również dodać małą łyżeczkę musztardy lub chrzanu do talerza przed podaniem. Nadadzą okroshce pikantny pikantny smak, bardzo nietypowy i pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g