Klasyczna okroshka z kiełbasą

w pośpiechu, smaczne, łatwe , zdrowe-na każdy dzień! Klasyczną okroshkę z kiełbasą przygotujesz w maksymalnie 30 minut. Skład produktów można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami, wypełnić nie tylko kwasem chlebowym, ale także kefirem, serwatką, jogurtem. Najlepsza zimna zupa w sezonie letnim!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną okroshkę z kiełbasą? Przygotuj produkty do gotowania okroshki. Ziemniaki należy najpierw ugotować. Aby to zrobić, umyj go dokładnie i wrzuć do wrzącej wody, aby zachować witaminy. Gotuj ziemniaki przez 25 minut. Gotuj jajka przez 10 minut po ugotowaniu. Następnie pozostaw je do ostygnięcia w wodzie, w której zostały ugotowane. Dzięki temu białko pozostanie miękkie, a żółtko jasne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szczypiorek dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi lub zwykłymi ręcznikami. Pokrój cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż cebulę do pojemnika, w którym ugotujesz okroshkę. Dodaj sól. Za pomocą tłuczka lub innego tłuczka zetrzyj cebulę, aż sok się uwolni. Okroshka z dodatkiem takiej miętowej cebuli nabiera jasnego smaku i aromatu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek opłucz pod zimną wodą, osusz. Oddziel twarde łodygi, lepiej ich nie używać. Drobno posiekaj Pozostałe gałązki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowane ziemniaki. Nie używaj go na ciepło, zepsuje smak zimnej zupy. Obierz ziemniaki. Drobno pokrój ziemniaki w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kiełbasę w cienkie paski. Bardziej podoba mi się to cięcie pozostałych produktów na okroshki. Wpadłem na pomysł szefa kuchni znanej restauracji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ostudzić, obrać, a także posiekać w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odetnij końcówki ogórka. Jeśli ogórek ma grubą skórę, usuń ją. Nie trzeba usuwać młodego płodu. Pokrój ogórek w paski. Alternatywnie możesz zetrzeć go na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż wszystkie składniki w misce z cebulą. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż podstawę okroshki na porcjowanych talerzach i napełnij kwasem. Pamiętaj, aby umieścić łyżkę kwaśnej śmietany.

uwielbiamy i często gotujemy okroshkę w sezonie letnim. To z kwasem i takim zestawem produktów. Czasami dodajemy rzodkiewki.
radzę również dodać małą łyżeczkę musztardy lub chrzanu do talerza przed podaniem. Nadadzą okroshce pikantny pikantny smak, bardzo nietypowy i pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy