skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty do gotowania buraków. Głównym składnikiem zupy są buraki, inne warzywa można zmieniać według własnych upodobań. Ogórki są świeże, dwa średnie lub jeden duży. Jajka wstępnie ugotować do miękkości i schłodzić w zimnej wodzie. Kefir biorę 3,2% tłuszczu. Czas gotowania jest wskazany, biorąc pod uwagę, że masz już ugotowane jajka i buraki, a także czas na schłodzenie.
Krok 2:
Aby przygotować buraka, buraki można gotować lub piec. Gotuj buraki przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości, umieszczając je w rondlu z zimną wodą, aby całkowicie przykryły warzywo. Jeśli pieczesz, buraki należy umyć, owinąć folią i włożyć do piekarnika o temperaturze 180-190 gr.. piec przez 50 do 60 minut. Następnie wyjmij, rozwiń i ostudź.
Krok 3:
Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone buraki. Zetrzyj buraki na grubej tarce i włóż do głębokiej miski.
Krok 4:
Dokładnie spłucz świeże ogórki zimną wodą, zetrzyj na grubej tarce lub drobno posiekaj. Rozdrobniony ogórek włożyć do miski z burakami.
Krok 5:
Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jajka i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone jajka do naczynia do wcześniej przygotowanych warzyw.
Krok 6:
Opłucz świeży koperek i pietruszkę zimną wodą i strząśnij nadmiar płynu. Posiekaj świeże zioła i dodaj do miski. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań.
Krok 7:
Dodaj sól do smaku i musztardę do przygotowanych składników. Możesz odmówić musztardy. Wymieszaj zawartość naczynia.
Krok 8:
Dodaj kefir do buraków i wymieszaj.
Krok 9:
Burak można rozcieńczyć zimną wodą do pożądanej konsystencji zupy. Weź przefiltrowaną, zimną wodę. Możesz podawać buraki, lekko je schładzając. Zaproponuj gotowane ziemniaki do zupy.
Burak to bardzo smaczna letnia zupa. W upalne dni możesz dodać do niego kawałki lodu, aby uzyskać więcej chłodu.
ponadto w buraku możesz umieścić składniki według własnych upodobań-kiełbasę , gotowane ziemniaki, plasterki cytryny, zieloną cebulę itp.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g