burak na kefirze klasyczna zimna zupa

tradycyjna letnia zimna zupa z buraków. Jedna z prostych i powszechnych zimnych letnich zup. Zupa jarzynowa z prostymi i niedrogimi produktami w letni upalny dzień zachwyci orzeźwiającym lekkim smakiem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 50 % 6 g
56 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane produkty do gotowania buraków. Głównym składnikiem zupy są buraki, inne warzywa można zmieniać według własnych upodobań. Ogórki są świeże, dwa średnie lub jeden duży. Jajka wstępnie ugotować do miękkości i schłodzić w zimnej wodzie. Kefir biorę 3,2% tłuszczu. Czas gotowania jest wskazany, biorąc pod uwagę, że masz już ugotowane jajka i buraki, a także czas na schłodzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować buraka, buraki można gotować lub piec. Gotuj buraki przez 1-1, 5 godziny, w zależności od wielkości, umieszczając je w rondlu z zimną wodą, aby całkowicie przykryły warzywo. Jeśli pieczesz, buraki należy umyć, owinąć folią i włożyć do piekarnika o temperaturze 180-190 gr.. piec przez 50 do 60 minut. Następnie wyjmij, rozwiń i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wstępnie ugotowane i schłodzone buraki. Zetrzyj buraki na grubej tarce i włóż do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie spłucz świeże ogórki zimną wodą, zetrzyj na grubej tarce lub drobno posiekaj. Rozdrobniony ogórek włożyć do miski z burakami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jajka i drobno posiekaj. Dodaj pokrojone jajka do naczynia do wcześniej przygotowanych warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeży koperek i pietruszkę zimną wodą i strząśnij nadmiar płynu. Posiekaj świeże zioła i dodaj do miski. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól do smaku i musztardę do przygotowanych składników. Możesz odmówić musztardy. Wymieszaj zawartość naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kefir do buraków i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Burak można rozcieńczyć zimną wodą do pożądanej konsystencji zupy. Weź przefiltrowaną, zimną wodę. Możesz podawać buraki, lekko je schładzając. Zaproponuj gotowane ziemniaki do zupy.

Burak to bardzo smaczna letnia zupa. W upalne dni możesz dodać do niego kawałki lodu, aby uzyskać więcej chłodu.
ponadto w buraku możesz umieścić składniki według własnych upodobań-kiełbasę , gotowane ziemniaki, plasterki cytryny, zieloną cebulę itp.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy