skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z kraba? Weź odmianę ryżu gotowanego na parze, posortuj ją, usuwając zanieczyszczenia. Wziąłem średnioziarnisty, ale możesz wziąć dowolny. Przemyć. Wlać wrzącą wodę do rondla w ilości 2 do 1. Gotuj do miękkości. Przeczytaj czas gotowania na opakowaniu (około 20-25 minut). Ważne jest, aby nie rozgotować ryżu. Powinien być miękki i kruchy. Wrzuć do durszlaka, spłucz przegotowaną wodą. Pozwól płynowi spłynąć. Ostudzić i przełożyć do głębokiej salaterki.
Krok 2:
Ugotuj jajka na twardo (około 8-10 minut po ugotowaniu). Napełnij zimną wodą i ostudź. Obierz skorupkę. Pokrój w małe kostki. Dodaj do ryżu.
Krok 3:
Umyj świeże ogórki. Osusz je ręcznikami papierowymi. Skórka, jeśli nie jest uszkodzona, twarda i gorzka, nie musi być cięta. Pokrój je również w małe kostki. Dodaj ryż i jajka do miski.
Krok 4:
Jeśli paluszki krabowe, których używasz, są zamrożone, rozmroź je. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Zdejmij folię celofanową z rozmrożonych patyczków. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój w tę samą drobną kostkę. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli pokroisz wszystkie składniki w ten sam sposób. Dodaj paluszki krabowe do salaterki.
Krok 5:
Otwórz puszkę kukurydzy w puszkach. Włóż go do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć. Włóż salaterkę do reszty jedzenia. Jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Krok 6:
W osobnym małym pojemniku wymieszaj śmietanę i majonez w równych proporcjach. Sól do smaku. W razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz. Dopraw sałatkę tym sosem.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Danie można podawać we wspólnej salaterce lub porcjach. Lub użyj pierścienia do gotowania. Ustaw go na odpowiednim płaskim talerzu. Włóż do niego sałatkę. Lekko ubij łyżką. Ostrożnie zdejmij pierścień. Udekoruj gałązką koperku lub pietruszki. Okazuje się więc bardziej elegancki i schludny.
sałatka z kraba z ryżem i kukurydzą moi bliscy zawsze spotykają się z hukiem! Bardzo smaczne!
przepis można modyfikować. Na przykład dodaj paprykę, zieloną lub cebulę, gotowaną marchewkę, twardy ser. Możesz doprawić sałatkę jednym majonezem, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Aby danie było zdrowsze, majonez można przygotować samodzielnie. Opcje receptur można Znajdź tutaj
możesz również użyć zwykłego nieparowanego ryżu. W takim przypadku dokładnie spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Włóż do wrzącej osolonej wody (proporcje 1 do 2). Gotuj do miękkości (po ugotowaniu około 10-15 minut, patrz instrukcje na opakowaniu). Następnie odłóż na sito, opłucz i ostudź. Możesz również użyć innych odmian ryżu według własnego uznania (czas gotowania i ilość wody znajdują się na opakowaniu wybranego ryżu).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g