skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować to danie, weź mięso na kości. Przykryj mięso wodą i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez 1 godzinę. Podczas gotowania powstanie piana. Należy go usunąć łyżką. Następnie wyjmij mięso z patelni i oddziel je od kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso. Postaw garnek na ogniu i zagotuj.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę osobno. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekane warzywa przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczeń do garnka z zupą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 5:
Opłucz świeży szczaw, posortuj z trawy i posiekaj.
Krok 6:
Jajka na twardo obierz i pokrój. Pod koniec gotowania włóż posiekane jajka i szczaw do rondla. Dodaj liść laurowy. Doprowadź wszystko do wrzenia i wyłącz. Przykryj i odstaw na chwilę. Wystarczy 10-15 minut. Wlej gotową kapuśniak ze szczawiem do talerzy i podawaj. Dodaj trochę kwaśnej śmietany do talerza. Smacznego!
szczaw dodany do zupy sprawia, że danie jest wyjątkowo świeże i smaczne. W okresie wiosenno-letnim zdobycie świeżego szczawiu nie będzie trudne. Ale zimą mogą być z tym problemy. Ale do tego dania możesz użyć mrożonego lub w puszkach.
nawiasem mówiąc, należy zadbać o zamrożenie szczawiu, tylko w okresie letnim. Należy go posortować, umyć, osuszyć i pokroić. I w tej formie natychmiast zamrozić.
mając kilka torebek mrożonego szczawiu, możesz cieszyć się tym pierwszym daniem o każdej porze roku.
do gotowej zupy pozostanie tylko trochę świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka lub szczypiorek.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g