zupa ze szczawiu z jajkiem

świeże, jasne i satysfakcjonujące pierwsze danie na lunch. Pierwsze dania ze szczawiu są bardzo smaczne, a zatem bardzo popularne. Wersja zupy szczawiowej wcale nie jest trudna do przygotowania. Takie pierwsze danie może urozmaicić codzienne menu. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować to danie, weź mięso na kości. Przykryj mięso wodą i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez 1 godzinę. Podczas gotowania powstanie piana. Należy go usunąć łyżką. Następnie wyjmij mięso z patelni i oddziel je od kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso. Postaw garnek na ogniu i zagotuj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka. Gotuj przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę osobno. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekane warzywa przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pieczeń do garnka z zupą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeży szczaw, posortuj z trawy i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz i pokrój. Pod koniec gotowania włóż posiekane jajka i szczaw do rondla. Dodaj liść laurowy. Doprowadź wszystko do wrzenia i wyłącz. Przykryj i odstaw na chwilę. Wystarczy 10-15 minut. Wlej gotową kapuśniak ze szczawiem do talerzy i podawaj. Dodaj trochę kwaśnej śmietany do talerza. Smacznego!

szczaw dodany do zupy sprawia, że danie jest wyjątkowo świeże i smaczne. W okresie wiosenno-letnim zdobycie świeżego szczawiu nie będzie trudne. Ale zimą mogą być z tym problemy. Ale do tego dania możesz użyć mrożonego lub w puszkach.
nawiasem mówiąc, należy zadbać o zamrożenie szczawiu, tylko w okresie letnim. Należy go posortować, umyć, osuszyć i pokroić. I w tej formie natychmiast zamrozić.
mając kilka torebek mrożonego szczawiu, możesz cieszyć się tym pierwszym daniem o każdej porze roku.
do gotowej zupy pozostanie tylko trochę świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka lub szczypiorek.
smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy