prosta, niedroga sałatka urodzinowa

Jasny, warstwowy, delikatny, z dostępnych produktów na wakacje! Ta prosta i niedroga sałatka może być wykonana zarówno na urodziny, jak i na każdą uroczystość. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, stanie się naprawdę świąteczny, wystarczy go trochę udekorować. A on z kolei będzie ozdobą stołu!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 66 % 21 g
węglowodany 22 % 7 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą i niedrogą sałatkę urodzinową? Przygotuj produkty według listy. Weź ilość zielonej cebuli do smaku. Majonez można przygotować samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czyste warzywa korzeniowe zalać wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Sprawdź ich gotowość nożem. Jeśli warzywa korzeniowe są miękkie, a nóż łatwo je przebija, warzywa są gotowe. Wyjmij ugotowane ziemniaki i marchewkę z wody i całkowicie ostudź. Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj schłodzone marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij wątrobę dorsza ze słoika, połóż na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju spłynął. Rozgnieć wątrobę widelcem na mniejsze kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Zalej jajka wodą, zagotuj, gotuj na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Jajka na twardo natychmiast zalej zimną wodą, aby ostygły, a skorupa lepiej się oczyściła. Podziel schłodzone jajka na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórki kiszone w cienkie paski. W razie potrzeby można je również zmielić na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można podawać w pierścieniu do gotowania lub w misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości i kształcie. Połóż starte ziemniaki na dnie, dobrze spłaszcz. Zastosuj majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż wątrobę dorsza w następnej warstwie. Ta warstwa nie musi być smarowana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj zieloną cebulę, osusz, drobno posiekaj. Posyp warstwę wątroby równomiernie zieloną cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż ogórki kiszone, spłaszcz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj warstwę ogórków kiszonych majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż startą marchewkę, spłaszcz. Zastosuj majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj warstwę marchwi startymi białkami jaj, posmaruj majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zakończ sałatkę żółtkami. Przetrzyj je sałatką na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby ją namoczyć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem udekoruj sałatkę według uznania i smaku. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy