skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą i niedrogą sałatkę urodzinową? Przygotuj produkty według listy. Weź ilość zielonej cebuli do smaku. Majonez można przygotować samodzielnie.
Krok 2:
Czyste warzywa korzeniowe zalać wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Sprawdź ich gotowość nożem. Jeśli warzywa korzeniowe są miękkie, a nóż łatwo je przebija, warzywa są gotowe. Wyjmij ugotowane ziemniaki i marchewkę z wody i całkowicie ostudź. Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz i posiekaj schłodzone marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Wyjmij wątrobę dorsza ze słoika, połóż na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju spłynął. Rozgnieć wątrobę widelcem na mniejsze kawałki.
Krok 5:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Zalej jajka wodą, zagotuj, gotuj na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Jajka na twardo natychmiast zalej zimną wodą, aby ostygły, a skorupa lepiej się oczyściła. Podziel schłodzone jajka na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 6:
Pokrój ogórki kiszone w cienkie paski. W razie potrzeby można je również zmielić na grubej tarce.
Krok 7:
Sałatkę można podawać w pierścieniu do gotowania lub w misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości i kształcie. Połóż starte ziemniaki na dnie, dobrze spłaszcz. Zastosuj majonez.
Krok 8:
Ułóż wątrobę dorsza w następnej warstwie. Ta warstwa nie musi być smarowana.
Krok 9:
Umyj zieloną cebulę, osusz, drobno posiekaj. Posyp warstwę wątroby równomiernie zieloną cebulą.
Krok 10:
Następnie ułóż ogórki kiszone, spłaszcz.
Krok 11:
Posmaruj warstwę ogórków kiszonych majonezem.
Krok 12:
Połóż startą marchewkę, spłaszcz. Zastosuj majonez.
Krok 13:
Przykryj warstwę marchwi startymi białkami jaj, posmaruj majonezem.
Krok 14:
Zakończ sałatkę żółtkami. Przetrzyj je sałatką na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby ją namoczyć.
Krok 15:
Przed podaniem udekoruj sałatkę według uznania i smaku. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g