skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z serem? Przygotuj produkty do gotowania makaronu. Wziąłem spaghetti, ale ogólnie każdy rodzaj makaronu będzie działał. Wybierz dowolny twardy ser, najważniejsze jest to, że lubisz go do smaku.
Krok 2:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, aby szybciej się stopił.
Krok 3:
Umieść wodę w dużym garnku na ogniu. Makaron gotuje się w ilości jednego litra wody na każde 100 gramów. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj sól. Sól potrzebuje trochę mniej niż przy zwykłym gotowaniu. Ser jest wystarczająco słony, doda brakującego smaku. Wrzuć makaron do wody. Gotuj je przez minutę krócej niż czas podany na opakowaniu. Następnie wrzuć je do durszlaka, wstępnie wrzucając szklankę wody, w której zostały ugotowane.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj świeżo zmielony pieprz. Niech olej trochę się rozgrzeje wraz z pieprzem, nada mu swój smak. Wlej pół szklanki wywaru z makaronu. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 5:
Wrzuć makaron na patelnię, wymieszaj z olejem.
Krok 6:
Wsyp starty ser do makaronu, zachowując trochę do podania. Dokładnie wymieszaj, uzyskując jednolity, kremowy sos. W razie potrzeby dodaj pozostały bulion. Trzymaj makaron i ser na ogniu przez około 2 minuty. Następnie ułóż na talerzach i podawaj natychmiast, posypując wierzch zarezerwowanym serem.
bardzo podobał nam się ten sposób gotowania makaronu z serem. Wcześniej po prostu gotowałem, dodawałem masło i posypywałem serem. Okazało się pyszne, ale zwykle.
makaron ugotowany według tego przepisu okazuje się naprawdę wszystko w sosie śmietanowym, a to pomimo tego, że nie dodaje się do niego śmietany. Każdy makaron jest otoczony roztopionym serem i daje eksplozję smaku! Dodatkowo papryka nadaje jej pikantną nutę. Chociaż możesz się bez niego obejść, zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci.
główną rolę w daniach z makaronu odgrywa wybór odpowiedniego makaronu. Najsmaczniejsza jest z pszenicy durum. Nie gotuje się podczas gotowania, ma użyteczne właściwości i lepszy smak. Mówią, że nie przytyją)
podczas gotowania zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu makaronu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g