skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lodówkę z buraków? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i ugotuj buraki. Jak gotować buraki? Umieść go na patelni o odpowiedniej wielkości, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu. Gotuj buraki przez 30 minut do 1 godziny, w zależności od wielkości owoców. Określ gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić bulwę. Następnie spuść wodę i pozostaw buraki do ostygnięcia.
Krok 2:
Gotuj jajka równolegle w rondlu. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 3:
Obierz schłodzone buraki i pokrój w ulubiony sposób, ustawiłem w cienkie paski. Możesz po prostu zetrzeć go na grubej tarce.
Krok 4:
Rzodkiewki umyć, osuszyć i oczyścić. Pokrój go w kostkę. Zamiast białej rzodkiewki możesz użyć zwykłej rzodkiewki.
Krok 5:
Obierz schłodzone jajka w ten sam sposób.
Krok 6:
Warzywa dobrze opłucz i osusz, a następnie drobno posiekaj. Wziąłem koperek i zieloną cebulę z ziół, ale możesz umieścić dowolny według własnych upodobań.
Krok 7:
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem posiekane buraki. Aby zachować kolor wywaru, Upuść tutaj sok z cytryny.
Krok 8:
Umyj ogórki, osusz, odetnij końcówki. Jeśli skóra jest zbyt gruba, odetnij ją. Koniecznie spróbuj, czy ogórek jest gorzki — może zepsuć smak potrawy. Pokrój ogórek w dowolny sposób — w paski, kostkę, zetrzyj. Umieść wszystkie posiekane składniki w misce i wymieszaj je.
Krok 9:
Gdy buraki ostygną wodą, dodaj tam cięcie-tak bardzo, że jesteś zadowolony z gęstości. Posmakuj i dopraw solą do smaku.
Krok 10:
Aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą lodówkę, Dodaj do niej śmietanę. Chłodnik można już jeść. Ale jeśli chcesz, aby było jeszcze chłodniej, wyślij go do lodówki.
i więcej wskazówek.
nie możesz gotować wody, ale zalać produkty chłodną wodą mineralną.
zrób cięcie z już schłodzonych potraw.
Chłodziarka powinna być chłodna, więc schładza się ją w lodówce.
w lodówce możesz umieścić ziemniaki i inne warzywa, mięso itp. – taka zupa stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonująca.
buraki można zetrzeć na świeżo, a następnie zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut – okaże się to szybsze i zdrowsze.
możesz dodać kefir do wody lub ogólnie wlać tylko kefir, a następnie uzyskać lodówkę z buraków na kefirze.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g