skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zimny barszcz z marynowanymi burakami? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Ogórki, rzodkiewki i zioła umyć i osuszyć. Zamiast wody do tankowania barszczu można użyć wody mineralnej, wywaru z buraków, kefiru lub innych sfermentowanych produktów mlecznych (ayran, tan). Przepis na marynowane buraki znajdziesz na końcu przepisu.
Krok 2:
Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umyj bulwy szczotką pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą i gotuj przez pół godziny od rozpoczęcia wrzenia wody. Gotowe warzywa łatwo ześlizgną się z noża, jeśli zostaną przebite na środku. Spuść wodę, ostudź ziemniaki. Obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Pokrój obrane jajka również w kostkę.
Krok 4:
W ogórkach odetnij końcówki. Pokrój je w kostkę. Lub zetrzyj na grubej tarce - niektórzy wolą wcierać twarde warzywa w zimne zupy. Zobacz według własnych upodobań.
Krok 5:
Zrób to samo z rzodkiewką — pokrój lub zetrzyj.
Krok 6:
Drobno posiekaj warzywa ostrym nożem. Najlepszą kombinacją na zimny barszcz jest zielona cebula i koperek, możesz dodać więcej pietruszki.
Krok 7:
Włóż wszystkie pokrojone warzywa do miski. Dodaj tam marynowane buraki. Oprócz powyższych produktów możesz użyć gotowanej kiełbasy lub mięsa, wtedy otrzymasz bardziej satysfakcjonujące danie.
Krok 8:
Posolić bazę barszczową i wymieszać. Jeśli nie planujesz od razu zjeść zupy, włóż ją do lodówki.
Krok 9:
Ułóż warzywa na talerzach i zalej zimną przegotowaną wodą (lub kefirem itp.), dostosowując gęstość do własnych upodobań.
Krok 10:
Podawaj zimny barszcz na stole ze śmietaną i czarnym chlebem, możesz włożyć połowę gotowanego jajka do każdego talerza. Smacznego!
jak marynować buraki na zimny barszcz?
Burak ~ 0,5 kg.
gotuj buraki w skórce przez 40-60 minut (w zależności od wielkości). Ostudzić, oczyścić. Pokrój w kostkę około 0,7 cm.
(możesz mieć makaron i inny kształt, ale do zupy najwygodniej jest w kostkach).
marynata:
- 1 L wody;
- 2 łyżki. łyżki soli;
- 1,5-2 łyżki. łyżki cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie, możesz mieć mniej);
- 2 łyżki 9% octu;
- 1-2 liście laurowe;
- ziarna pieprzu (Czarne i pachnące).
dodaj wszystkie składniki do wody, zagotuj, gotuj przez 5-7 minut. Ostudzić marynatę i wlać pokrojone buraki.
moczyć przez 1-2 dni. Najpierw 2 godziny mogą być w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. Najważniejsze jest to, że marynata całkowicie zamyka buraki.
Skórki ogórków, jeśli nie są szorstkie, nie są uszkodzone i gorzkie, nie trzeba ich ciąć.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g