skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kwas z cykorii w domu, potrzebujemy: czystej wody pitnej, suchej cykorii, cukru, suchych drożdży, kwasu cytrynowego.
Krok 2:
W głębokim rondlu wlej cykorię, cukier i kwas cytrynowy. Wlej wodę do rondla. Wymieszać.
Krok 3:
Postaw patelnię na ogniu i zagotuj mieszaninę.
Krok 4:
Gdy tylko roztwór się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej do 37-40°C. Sprawdź temperaturę w przypadku braku specjalnego termometru, kapając płyn na nadgarstek. Jeśli kropla jest lekko ciepła, mieszanina ostygła do pożądanej temperatury.
Krok 5:
Gdy woda ostygnie, posyp suche drożdże na powierzchni. Poczekaj, aż drożdże zostaną nasycone wilgocią i wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj patelnię gazą lub pokrywką i pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na 6 godzin.
Krok 7:
Po 6 godzinach na powierzchni pojawi się piana. Oznacza to, że drożdże zostały aktywowane.
Krok 8:
Wlać kwas chlebowy do butelek lub słoików, przykręcić pokrywkami. Wyślij do lodówki na 1-2 dni.
Krok 9:
Wlej schłodzony napój do szklanek i podawaj. Smacznego!
drożdże najlepiej sprawdzić przed użyciem. Niewielką ilość drożdży należy zalać lekko ciepłą słodzoną wodą (37-40°C) i pozostawić na 10-15 minut. Powinien pojawić się Piankowy kapelusz. Oznacza to, że drożdże są żywe, a nie przeterminowane. Jeśli nie ma czapki, takie drożdże nie powinny być używane. Kwas nie zadziała.
Jeśli ZAMKNIĘTA butelka zostanie wyjęta z lodówki i pozostawiona w temperaturze pokojowej, po ogrzaniu fermentacja zostanie ponownie aktywowana, a kwas zacznie dalej fermentować.
samo słowo " kwas chlebowy "jest z pewnością pochodzenia rosyjskiego i oznacza"kwaśny napój".
kiedyś kwas chlebowy był przygotowywany z różnych rodzajów zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, prosa. W tym czasie było około tysiąca przepisów! Stary kwas chlebowy z miętą i rodzynkami, rosyjski kwas chlebowy na żytnim i pokruszonym słodzie jęczmiennym, północny kwas chlebowy z grubej mąki żytniej, mąka z islandzkiego mchu i liści czarnej porzeczki, kwas biały, czerwony, krakers, mocny, kwas chlebowy, imbir, Kalina, malina, z truskawek, wiśni, gruszek... Kwas chlebowy był różny, w zależności od terenu, klimatu, Pory roku, zamożności rodziny i gustów właścicieli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Cykoria - 21 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g