kwas chlebowy z cykorii w domu

gotuje się bardzo szybko i doskonale gasi pragnienie. Absolutnie wspaniały napój! Smak bardzo przypomina zwykły kwas chlebowy w beczce. Bardzo się pieni. Ci, którzy go próbowali, nie od razu zgadli, że taki kwas chlebowy można przygotować z 1 łyżki.l. sucha cykoria.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kwas z cykorii w domu, potrzebujemy: czystej wody pitnej, suchej cykorii, cukru, suchych drożdży, kwasu cytrynowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim rondlu wlej cykorię, cukier i kwas cytrynowy. Wlej wodę do rondla. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw patelnię na ogniu i zagotuj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy tylko roztwór się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej do 37-40°C. Sprawdź temperaturę w przypadku braku specjalnego termometru, kapając płyn na nadgarstek. Jeśli kropla jest lekko ciepła, mieszanina ostygła do pożądanej temperatury.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda ostygnie, posyp suche drożdże na powierzchni. Poczekaj, aż drożdże zostaną nasycone wilgocią i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię gazą lub pokrywką i pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na 6 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 6 godzinach na powierzchni pojawi się piana. Oznacza to, że drożdże zostały aktywowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać kwas chlebowy do butelek lub słoików, przykręcić pokrywkami. Wyślij do lodówki na 1-2 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej schłodzony napój do szklanek i podawaj. Smacznego!

drożdże najlepiej sprawdzić przed użyciem. Niewielką ilość drożdży należy zalać lekko ciepłą słodzoną wodą (37-40°C) i pozostawić na 10-15 minut. Powinien pojawić się Piankowy kapelusz. Oznacza to, że drożdże są żywe, a nie przeterminowane. Jeśli nie ma czapki, takie drożdże nie powinny być używane. Kwas nie zadziała.

Jeśli ZAMKNIĘTA butelka zostanie wyjęta z lodówki i pozostawiona w temperaturze pokojowej, po ogrzaniu fermentacja zostanie ponownie aktywowana, a kwas zacznie dalej fermentować.

samo słowo " kwas chlebowy "jest z pewnością pochodzenia rosyjskiego i oznacza"kwaśny napój".

kiedyś kwas chlebowy był przygotowywany z różnych rodzajów zbóż: żyta, jęczmienia, owsa, prosa. W tym czasie było około tysiąca przepisów! Stary kwas chlebowy z miętą i rodzynkami, rosyjski kwas chlebowy na żytnim i pokruszonym słodzie jęczmiennym, północny kwas chlebowy z grubej mąki żytniej, mąka z islandzkiego mchu i liści czarnej porzeczki, kwas biały, czerwony, krakers, mocny, kwas chlebowy, imbir, Kalina, malina, z truskawek, wiśni, gruszek... Kwas chlebowy był różny, w zależności od terenu, klimatu, Pory roku, zamożności rodziny i gustów właścicieli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy