skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z wędzonymi żeberkami wieprzowymi? Przygotuj potrawy do przygotowania zupy. Lepiej jest wziąć posiekany groszek, gotuje się lepiej i szybciej. Żebra lepiej pokroić na małe kawałki. Użyj dobrej wody do zupy, z filtra lub butelki, smak zupy zależy od jej smaku.
Krok 2:
Obierz cebulę. Odłóż jedną cebulę, ugotujemy ją w całości, drugą pokroimy w małe kostki.
Krok 3:
Dobrze umyj i umyj marchewki. Pozostaw jedną marchewkę w całości na bulion, zetrzyj drugą na grubej tarce.
Krok 4:
Umyj ziemniaki, obierz. Pokrój bulwy w kostkę lub kostki. Napełnij ziemniaki wodą, aby zapobiec brązowieniu podczas gotowania zupy.
Krok 5:
Weź duży garnek, wlej do niego wodę. Włóż do niego żebra, po ich dokładnym umyciu. Przepłucz groszek pod bieżącą wodą do czystej wody. Dodaj groszek do garnka do żeber.
Krok 6:
Umieść patelnię na kuchence na średnim ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, usuń piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień i gotuj bulion przez godzinę.
Krok 7:
Za godzinę groszek będzie już dobrze gotowany. Do zupy włożyć całą cebulę i marchewkę. Dodaj sól. Należy pamiętać, że żeberka są słone, dadzą część soli bulionowi, więc konieczne jest dodatkowe posolenie mniej. Pozostaw zupę do gotowania na kolejne pół godziny.
Krok 8:
Podczas gotowania zupy usmaż warzywa. Aby to zrobić, podgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na małym ogniu, mieszając je, aż będą złote.
Krok 9:
Po pół godzinie wyjmij cebulę i marchewkę z zupy. Włóż pokrojone ziemniaki. Gotuj ziemniaki przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Dodaj smażoną zupę, włóż do niej ziarna pieprzu i liść laurowy. Poczekaj, aż zupa się zagotuje, gotuj przez kilka minut. Następnie wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i pozwól zupie trochę zaparzyć.
uwielbiamy zupę grochową jako rodzinę. Gotuję go bardzo często. Ten przepis jest najprostszy i najbardziej standardowy - nie ma potrzeby uprzedniego namaczania groszku, doskonale się gotuje. Zupa jest gęsta, bogata i bardzo smaczna!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g