skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną okroshkę z kiełbasą na kefirze? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Okroshka, podobnie jak sałatka Olivier, ma wiele różnych przepisów, z reguły każda gospodyni ma swój własny, inny przepis niż inne. Ale zatrzymajmy się na klasycznym, najpopularniejszym, prostym, z gotowaną kiełbasą w składzie. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2:
Wcześniej ugotuj ziemniaki w mundurkach, pozwól im trochę ostygnąć, obierz i pokrój w te same małe kostki.
Krok 3:
Jajka kurze gotujemy na twardo w osolonej wodzie, aby nie pękły podczas gotowania. Gotuj przez 10-12 minut. Napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój nożem lub nożem do jajek w małe kostki.
Krok 4:
Świeże ogórki myjemy i kroimy w drobną kostkę lub połówki, ćwiartki kół, kto lubi jak najbardziej.
Krok 5:
Świeże koperek, szczypiorek dokładnie umyć, wysuszyć i drobno posiekać nożem.
Krok 6:
Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do głębokiej miski. Klasyczna okroshka, której przepis znany jest od czasów naszych babć, koniecznie zawiera kiszoną kapustę, teraz niektóre gospodynie domowe zastępują ten produkt innymi składnikami o podobnym smaku. Ale moim zdaniem najsmaczniejsza okroshka jest uzyskiwana z kiszoną kapustą, z lekką kwaskowatością. Kiszoną kapustę myjemy zimną wodą, wyciskamy płyn i kładziemy na innych składnikach.
Krok 7:
Włóż sól do salaterki do smaku, schłodzoną śmietanę. Dodaj zielenie do okroshka. Wymieszaj składniki. Jako płynny opatrunek możesz użyć kefiru, ale wskazane jest, aby wziąć ten produkt z niewielkim procentem tłuszczu, ponieważ dodano już śmietanę lub zastąpić kefir serwatką lub kwasem chlebowym. Dodaję kefir. Płyn musi być schłodzony, aby okroshka była smaczna i nie kwaśna.
Krok 8:
Podawaj okroshkę do stołu lub pozwól jej trochę ostygnąć w lodówce. Ale musisz być bardzo ostrożny przy stosowaniu zimnych potraw w gorącym czasie, aby nie przeziębić się. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa"Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g