okroshka klasyczna na kefirze z jajkiem kiełbasy i ogórkami

pyszne, letnie, orzeźwiające tradycyjne rosyjskie danie! Klasyczna okroshka na kefirze z jajkiem kiełbasy i ogórkami jest zwykle przygotowywana latem, kiedy chcesz czegoś lekkiego, świeżego, ale jednocześnie smacznego. Okroshka doskonale gasi głód, pragnienie i nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku po obiedzie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 50 % 7 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną okroshkę z kiełbasą na kefirze? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Okroshka, podobnie jak sałatka Olivier, ma wiele różnych przepisów, z reguły każda gospodyni ma swój własny, inny przepis niż inne. Ale zatrzymajmy się na klasycznym, najpopularniejszym, prostym, z gotowaną kiełbasą w składzie. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wcześniej ugotuj ziemniaki w mundurkach, pozwól im trochę ostygnąć, obierz i pokrój w te same małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka kurze gotujemy na twardo w osolonej wodzie, aby nie pękły podczas gotowania. Gotuj przez 10-12 minut. Napełnij je zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój nożem lub nożem do jajek w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Świeże ogórki myjemy i kroimy w drobną kostkę lub połówki, ćwiartki kół, kto lubi jak najbardziej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeże koperek, szczypiorek dokładnie umyć, wysuszyć i drobno posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do głębokiej miski. Klasyczna okroshka, której przepis znany jest od czasów naszych babć, koniecznie zawiera kiszoną kapustę, teraz niektóre gospodynie domowe zastępują ten produkt innymi składnikami o podobnym smaku. Ale moim zdaniem najsmaczniejsza okroshka jest uzyskiwana z kiszoną kapustą, z lekką kwaskowatością. Kiszoną kapustę myjemy zimną wodą, wyciskamy płyn i kładziemy na innych składnikach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sól do salaterki do smaku, schłodzoną śmietanę. Dodaj zielenie do okroshka. Wymieszaj składniki. Jako płynny opatrunek możesz użyć kefiru, ale wskazane jest, aby wziąć ten produkt z niewielkim procentem tłuszczu, ponieważ dodano już śmietanę lub zastąpić kefir serwatką lub kwasem chlebowym. Dodaję kefir. Płyn musi być schłodzony, aby okroshka była smaczna i nie kwaśna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj okroshkę do stołu lub pozwól jej trochę ostygnąć w lodówce. Ale musisz być bardzo ostrożny przy stosowaniu zimnych potraw w gorącym czasie, aby nie przeziębić się. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy