skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania pierogów truskawkowych. Dowolne jagody są odpowiednie, ale wygodniej jest rzeźbić pierogi z małych jagód. Jeśli truskawki są zbyt duże, można je pokroić na dwie lub trzy części.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, najpierw rozpuść jedną łyżeczkę soli w ciepłej wodzie.
Krok 3:
Wbij jajko w przesianą mąkę i wlej słoną wodę cienkim strumieniem. Zagniatamy miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto.
Krok 4:
Zwróć uwagę, że ilość mąki podana w przepisie jest przybliżona, ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta. Może być potrzebna nieco większa lub mniejsza ilość mąki. Najważniejsze ciasto nie mieszać, aby nie stało się zbyt strome. W przeciwnym razie pierogi z truskawkami będą twarde i nie będą smaczne. Gotowe ciasto wkładamy do torby na 30 minut.
Krok 5:
Następnie ponownie zagnieść ciasto na pierogi z truskawkami aż będzie gładkie i giętkie. Wymieszaj cukier i skrobię w stosunku dwa do jednego. Skrobia lekko zagęści sok, który zostanie uwolniony z jagód podczas gotowania. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy ogony.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na trzy do czterech części. Każdą część zwijamy w opaskę uciskową, a następnie kroimy na małe kawałki. Kawałki rozwałkuj trochę w mące i zwiń w ciasta. Na lepkiej stronie każdego ciasta kładziemy kilka truskawek i wlewamy pół łyżeczki mieszanki cukru i skrobi.
Krok 7:
Łączymy brzegi ciasta z ciasta i formujemy pierogi. W ten sposób Rzeźbimy wszystkie pierogi. Pierogi układamy na talerzu lub desce posypanej mąką. Jeśli nie zamierzasz ich gotować od razu, wysyłamy pierogi do zamrażarki. Po zamrożeniu ostrożnie usuń pierogi i włóż do torby do dalszego przechowywania.
Krok 8:
Zaczynamy gotować pierogi z truskawkami. Solimy wodę i podpalamy. We wrzącej wodzie zanurzamy pierogi, ciągle mieszając łyżką cedzakową. Gotuj od momentu wrzenia przez 2-3 minuty, nie więcej. Łapiemy pierogi z truskawkami łyżką cedzakową, dodajemy masło, posypujemy cukrem. Udekoruj podczas serwowania jagodami. Podawaj śmietanę z pierogami.
pierogi truskawkowe są gotowe! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g