pierogi z truskawkami

danie z dzieciństwa, którego nie można zapomnieć. W sezonie truskawkowym można delektować się pachnącą jasną jagodą i rozpieszczać siebie i swoich krewnych różnymi potrawami z niej. Zwracam uwagę na domowe pierogi z truskawkami. Dzięki truskawkom nadzienie w nich jest soczyste i niesamowicie smaczne.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 79 % 42 g
238 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania pierogów truskawkowych. Dowolne jagody są odpowiednie, ale wygodniej jest rzeźbić pierogi z małych jagód. Jeśli truskawki są zbyt duże, można je pokroić na dwie lub trzy części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, najpierw rozpuść jedną łyżeczkę soli w ciepłej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko w przesianą mąkę i wlej słoną wodę cienkim strumieniem. Zagniatamy miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwróć uwagę, że ilość mąki podana w przepisie jest przybliżona, ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta. Może być potrzebna nieco większa lub mniejsza ilość mąki. Najważniejsze ciasto nie mieszać, aby nie stało się zbyt strome. W przeciwnym razie pierogi z truskawkami będą twarde i nie będą smaczne. Gotowe ciasto wkładamy do torby na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie zagnieść ciasto na pierogi z truskawkami aż będzie gładkie i giętkie. Wymieszaj cukier i skrobię w stosunku dwa do jednego. Skrobia lekko zagęści sok, który zostanie uwolniony z jagód podczas gotowania. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy ogony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na trzy do czterech części. Każdą część zwijamy w opaskę uciskową, a następnie kroimy na małe kawałki. Kawałki rozwałkuj trochę w mące i zwiń w ciasta. Na lepkiej stronie każdego ciasta kładziemy kilka truskawek i wlewamy pół łyżeczki mieszanki cukru i skrobi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łączymy brzegi ciasta z ciasta i formujemy pierogi. W ten sposób Rzeźbimy wszystkie pierogi. Pierogi układamy na talerzu lub desce posypanej mąką. Jeśli nie zamierzasz ich gotować od razu, wysyłamy pierogi do zamrażarki. Po zamrożeniu ostrożnie usuń pierogi i włóż do torby do dalszego przechowywania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynamy gotować pierogi z truskawkami. Solimy wodę i podpalamy. We wrzącej wodzie zanurzamy pierogi, ciągle mieszając łyżką cedzakową. Gotuj od momentu wrzenia przez 2-3 minuty, nie więcej. Łapiemy pierogi z truskawkami łyżką cedzakową, dodajemy masło, posypujemy cukrem. Udekoruj podczas serwowania jagodami. Podawaj śmietanę z pierogami.

pierogi truskawkowe są gotowe! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy