skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź Zboże od sprawdzonego producenta: tanie zboża nie zawsze są dobrej jakości i z reguły szybko wychodzą z przydatnego stanu - zaczynają się w nim błędy, ponieważ ich larwy są wprowadzane do zboża nawet w produkcji, ponieważ nie ma nowoczesnego sprzętu, dlatego zboża są tanie. Masło z naturalnej śmietany, zawartość tłuszczu w prawdziwym maśle powinna wynosić co najmniej 82,5 %.
Krok 2:
Dobrze spłucz kaszę, usuń nadmiar zanieczyszczeń. Jeśli chcesz, aby ryż był kruchy, musisz go bardzo dobrze spłukać, aby zmyć skrobię z powierzchni ryżu, ponieważ skrobia sprzyja klejeniu. Nawiasem mówiąc, woda, którą płukano ryż, jest bardzo przydatna do podlewania kwiatów.
Krok 3:
Umieść ryż na patelni. Patelnię należy wybrać z grubym dnem, albo ze stali nierdzewnej, albo emaliowaną bez wiórów.
Krok 4:
Napełnij ryż wodą. Proporcje: na 1 szklankę ryżu weź 2 dokładnie te same szklanki wody(ważne !: idealne proporcje są wskazane na opakowaniu rodzaju ryżu, który zamierzasz ugotować. W zależności od odmiany stosunek płynu do zbóż może się różnić, więc przeczytaj instrukcje na opakowaniu).
Krok 5:
Posolić wodę. Ryż & quot;zabiera & quot; na siebie dużo soli. Dlatego będziesz musiał posolić trochę więcej niż zwykłe potrawy. Ale skup się na własnym smaku i zdrowym rozsądku: lepiej trochę solić gotowy ryż niż jeść solony.
Krok 6:
Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wymieszaj ryż, aby nie przykleił się do garnka. Gotuj, lekko mieszając, przez 3-5 minut, a zaraz potem zmniejsz ogień do minimum.
Krok 7:
Przy najniższym ustawieniu ciepła przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 25 minut. Ważne jest, aby gotować na minimalnym poziomie, w przeciwnym razie ryż może się spalić i jeśli to możliwe, nie otwieraj pokrywy podczas gotowania - więc ryż jest gotowany na parze. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut. W żadnym wypadku nie otwieraj pokrywy.
Krok 8:
Ostatnim akcentem jest olej. Dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj ryż z masłem. W przypadku chudej wersji Dania masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 9:
Podawaj taki ryż jako dodatek do ryb, mięsa, kurczaka. Można go również stosować w różnych sałatkach. Smacznego!
wskazówka: ponieważ każdy sprzęt, w tym kuchenki gazowe i elektryczne, działa inaczej, co oznacza, że minimalny poziom ogrzewania w piecach jest inny, czas gotowania ryżu może się zmienić zarówno w górę, jak i w dół. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki!
pamiętaj, że nie każdy rodzaj ryżu może dać kruchy dodatek. Niektóre odmiany są przeznaczone do gotowania lepkich zbóż i risotto. Kruche obejmują przede wszystkim odmiany ryżu długoziarnistego, które są zwykle pobierane na pilaw. Jeśli mimo wszystko wybrałeś ryż okrągły-to nie ma znaczenia. Po prostu dobrze spłucz go w kilku wodach do czystej wody, aby zmniejszyć ilość skrobi. I pamiętaj, aby wyraźnie przestrzegać stosunku wody do ryżu wskazanego na opakowaniu, ponieważ nadmierna ilość płynu doprowadzi do "pełzania" zbóż.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak wybrać idealny garnek do ryżu, zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g