skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na bimber. Przede wszystkim drożdże muszą być bardzo świeże (patrz data produkcji). Możesz wziąć suche drożdże alkoholowe, które są sprzedawane w wyspecjalizowanych sklepach do produkcji wina i bimbru. Drożdże winne na bimber nie będą się palić.
Krok 2:
Rozbij drożdże rękami na małe kawałki. Dodaj 1 łyżkę cukru.
Krok 3:
Wlej 100 ml ciepłej wody. Woda nie powinna być wyższa niż 40 stopni, wyższa temperatura może zabić drożdże i w ogóle nie będzie fermentacji. Ponadto woda musi być niefiltrowana, aby zawierała mikroorganizmy.
Krok 4:
Poczekaj, aż utworzy się Piankowa czapka i wlej mieszaninę drożdży do dużego pojemnika na zacier.
Krok 5:
Dodaj pozostały cukier.
Krok 6:
Wlej pozostałą wodę. Powinien być również ciepły i niefiltrowany. Pojemnik nie powinien być całkowicie wypełniony, około jedna trzecia powinna być wolna.
Krok 7:
Umieść uszczelkę wodną lub załóż jednorazową rękawicę na szyjkę pojemnika i umieść w zimnym miejscu.
Krok 8:
Gdy rękawica zostanie napompowana-rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 20 dni. Wędrowałem przez 12 dni. Gdy tylko rękawica się opróżni, zacier jest gotowy. Istnieje wiele różnych opinii: czy konieczne jest filtrowanie zacieru z drożdży i cukru, czy nie, czy warto dodawać koagulanty, aby wytrącić osad, czy nie. Robię bimber z takiego zacieru bez wstępnej filtracji.
Krok 9:
Zmontuj bimber, podłącz rurki z zimną wodą do chłodnicy (jeśli jest obecny w twoim modelu). Wlej zacier do bimbru i podpal. Monitoruj temperaturę: gdy osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę, aby ostygła. Zbierz bimber, który wylewa się cienkim strumieniem. Zasadniczo taki bimber można spożywać, ale jak w dawnych czasach ma jasny bimber i może powodować ból głowy.
Krok 10:
Wszystko dlatego, że wcześniej bimber był destylowany raz. Polecam ponowną destylację. Aby to zrobić, rozcieńczyć gotowy bimber wodą do siły 20 stopni. Weź 400 ml wody na litr bimbru. Wlej bimber do bimbru i powtórz procedurę destylacji. Tylko !!! pierwsze 100 ml bimbru i ostatnie należy zebrać osobno i wlać. Te porcje bimbru zawierają wiele szkodliwych substancji i olejów fuzlowych.
Krok 11:
Moc gotowego bimbru wynosi około 60-70 stopni. Dla pewności łyżkę powstałego bimbru można podpalić zapałką. Schłodzić gotowy bimber i pozostawić na kilka dni! Aby uzyskać przyjemny kolor, możesz go zabarwić kroplą herbaty. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!
dlaczego potrzebujesz drugiej destylacji bimbru, jeśli po pierwszej można go pić?
po co:
- podczas drugiej destylacji z bimbru odchodzi nieprzyjemny zapach fuzli
- usuwa się większość innych zanieczyszczeń: oleje, aceton, alkaloidy
- druga destylacja może zwiększyć stopień napoju
- druga destylacja sprawia, że bimber jest bardziej przejrzysty (zwłaszcza jeśli po pierwszej był mętny)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g