Klasyczna okroshka na kwasie chlebowym z kiełbasą

pyszne, łatwe, proste, najlepsze wśród zimnych zup! Okroshka na kwasie chlebowym z kiełbasą uratuje cię przed upałem w najgorętszy dzień. Bez względu na to, czy gotujesz go w klasyczny sposób, czy według rodzinnego przepisu. Soczyste, świeże , jasne-każde lato z nią staje się jaśniejsze!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną okroshkę na kwasie chlebowym z kiełbasą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wymienione. Jakiej kiełbasy lepiej użyć? Weź dowolną według własnego gustu, może to być gotowana kiełbasa, pół wędzona, kiełbaski lub kiełbaski. W przepisie użyto gotowanej kiełbasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyj szczotką, aby zmyć resztki ziemi, piasku i innych rzeczy. Umyj również jajka. Wstępnie ugotuj ziemniaki i jajka do miękkości, a następnie ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i jajka ze skorupek. Rzodkiewki dokładnie umyj, Usuń miejsca mocowania arkuszy i ogona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki i jajka w drobną kostkę. Gotowa okroshka będzie wyglądać bardzo apetycznie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone w kostkę tego samego rozmiaru. Czasami używam krajalnicy do warzyw, aby przyspieszyć proces krojenia. Wyślij ziemniaki i jajka do głębokiej miski lub małego rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz ogórki. Jeśli skórka jest gorzka, należy ją usunąć. Pokrój ogórki i rzodkiewki w kostkę, Wyślij do ziemniaków z jajkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj kiełbasę w ten sam sposób i wyślij do reszty produktów. Jeśli wolisz zastąpić wędliny mięsem, użyj gotowanej wołowiny, języka lub piersi z kurczaka. Ważny punkt-gotowane mięso nie powinno być tłuste, ponieważ okroshka to zimna zupa, w której kawałki tłuszczu zamarzną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę i koperek tak drobno, jak to możliwe. Aby okroshka była bardziej aromatyczna, warzywa można zmielić tłuczkiem w moździerzu. Dodaj zielenie do wszystkich składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie potrawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż powstałą mieszaninę porcjami na talerzach, napełnij kwasem. Kwas chlebowy może być używany zakupiony lub domowy. Lubię dodawać kwas z kwasem do okroshki. W razie potrzeby posolić do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj wymaganą ilość śmietany, wymieszaj. Gotowe!

wraz z nadejściem lata okroshka staje się częstym gościem na naszym stole. Jest sycąca dzięki ziemniakom, kiełbasie i jajkom, a jednocześnie lekka i orzeźwiająca ze względu na ogórek, rzodkiewkę i młode warzywa. 

istnieje wiele odmian gotowania tej zimnej zupy, gotuje się ją na kefirze, wodzie mineralnej, ayranie lub tani, a czasami dodaje się zwykłą schłodzoną przegotowaną wodę.

Wypróbuj okroshkę na kwasie chlebowym, a na pewno ci się spodoba!

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy