skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną okroshkę na kwasie chlebowym z kiełbasą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wymienione. Jakiej kiełbasy lepiej użyć? Weź dowolną według własnego gustu, może to być gotowana kiełbasa, pół wędzona, kiełbaski lub kiełbaski. W przepisie użyto gotowanej kiełbasy.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyj szczotką, aby zmyć resztki ziemi, piasku i innych rzeczy. Umyj również jajka. Wstępnie ugotuj ziemniaki i jajka do miękkości, a następnie ostudź.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i jajka ze skorupek. Rzodkiewki dokładnie umyj, Usuń miejsca mocowania arkuszy i ogona.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki i jajka w drobną kostkę. Gotowa okroshka będzie wyglądać bardzo apetycznie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone w kostkę tego samego rozmiaru. Czasami używam krajalnicy do warzyw, aby przyspieszyć proces krojenia. Wyślij ziemniaki i jajka do głębokiej miski lub małego rondla.
Krok 5:
Umyj i osusz ogórki. Jeśli skórka jest gorzka, należy ją usunąć. Pokrój ogórki i rzodkiewki w kostkę, Wyślij do ziemniaków z jajkami.
Krok 6:
Posiekaj kiełbasę w ten sam sposób i wyślij do reszty produktów. Jeśli wolisz zastąpić wędliny mięsem, użyj gotowanej wołowiny, języka lub piersi z kurczaka. Ważny punkt-gotowane mięso nie powinno być tłuste, ponieważ okroshka to zimna zupa, w której kawałki tłuszczu zamarzną.
Krok 7:
Posiekaj cebulę i koperek tak drobno, jak to możliwe. Aby okroshka była bardziej aromatyczna, warzywa można zmielić tłuczkiem w moździerzu. Dodaj zielenie do wszystkich składników.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie potrawy.
Krok 9:
Rozłóż powstałą mieszaninę porcjami na talerzach, napełnij kwasem. Kwas chlebowy może być używany zakupiony lub domowy. Lubię dodawać kwas z kwasem do okroshki. W razie potrzeby posolić do smaku.
Krok 10:
Dodaj wymaganą ilość śmietany, wymieszaj. Gotowe!
wraz z nadejściem lata okroshka staje się częstym gościem na naszym stole. Jest sycąca dzięki ziemniakom, kiełbasie i jajkom, a jednocześnie lekka i orzeźwiająca ze względu na ogórek, rzodkiewkę i młode warzywa.
istnieje wiele odmian gotowania tej zimnej zupy, gotuje się ją na kefirze, wodzie mineralnej, ayranie lub tani, a czasami dodaje się zwykłą schłodzoną przegotowaną wodę.
Wypróbuj okroshkę na kwasie chlebowym, a na pewno ci się spodoba!
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g