skład / składniki
metoda gotowania
tusze powinny być wcześniej przygotowane, pozbawione piór i puchu, oczyszczone z wnętrzności. Odetnij tłuszcz z kaczek i gęsi i odłóż na osobną miskę. Podziel ptaka na małe kawałki, drobno posiekaj tłuszcz z kaczki i gęsi. Natrzyj mięso solą, posyp posiekanym liściem laurowym, mielonym pieprzem i innymi przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do szklanych słoików o pojemności 0,5 litra.słoiki powinny zostać poddane obróbce cieplnej wraz z pokrywkami. Zwijamy puszki.
połóż papier lub gazetę na dnie autoklawu, wlej tam trochę wody i połóż zamknięte puszki. Gotowanie zajmie 45 minut w 120 stopniach.
Wyłącz autoklaw i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
wytrzyj schłodzone słoiki do sucha i po kilku godzinach zabierz je w zimne miejsce
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g