warzywa gotowane na parze na patelni

Prosta Wersja niskokalorycznego dodatku witaminowego. Dietetyczna opcja przystawki z ulubionych warzyw. To danie będzie w stanie uzupełnić i korzystnie podkreślić dania z ryb, kurczaka lub mięsa. Są zawsze odpowiednie i dobre dla utrzymania zdrowia i sylwetki.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone warzywa na patelni? Cukinię umyć pod bieżącą wodą. Pokrój wzdłuż na pół i pokrój warzywo na dość duże półpierścienie. Jeśli lubisz, aby cukinia była jak najbardziej miękka, powinieneś ją mocniej posiekać, ale nie daj się zbytnio ponieść emocjom. Cukinia powinna być widoczna w gotowym naczyniu. Cukinię z powodzeniem zastępuje się zwykłą cukinią. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przepisie wszystkie warzywa są zmienne. Przenieś warzywa do osobnej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Papryka i uwolnij nasiona i szypułkę. Pokrój paprykę na dość duże kawałki. Lepiej będzie wybrać czerwoną lub żółtą paprykę dla zewnętrznej harmonii gotowego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, pocierając skórkę szczotką, jeśli są mocno zabrudzone. Obierz marchewki obieraczką do warzyw i pokrój w cienkie półpierścienie. Jest to konieczne, aby miała czas na osiągnięcie gotowości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Lepiej będzie wziąć białą lub żółtą cebulę. Fiolet będzie niezgodny w gotowym naczyniu. Możesz w ogóle nie dodawać cebuli, jeśli jej nie lubisz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój w cienkie pierścienie. W rzeczywistości cięcie pomidorów może być absolutnie dowolne, od tego zależy tylko wygląd gotowego dania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Więc przygotowanie warzyw się skończyło. Posmaruj patelnię nieprzywierającą olejem słonecznikowym i włóż do niej wszystkie warzywa. Umieść na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast solę danie do smaku, chociaż można to zrobić pod koniec gotowania. Dodaj swoje ulubione przyprawy lub suszone zioła. Mam mieszankę włoskich ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dusić naczynie pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez pięć minut, aż warzywa zostaną wymieszane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wymieszaj naczynie i po zdjęciu pokrywki doprowadź warzywa do miękkości. Dla każdego czas gotowania będzie inny. Ktoś lubi, gdy warzywa są trochę chrupiące (następnie gotuj je nie dłużej niż siedem minut). I ktoś lubi najbardziej miękkie warzywa (w tym przypadku może to zająć piętnaście minut lub więcej).

warzywa są soczyste, a samo danie jest aromatyczne dzięki ziołom.

nie możesz w ogóle dodawać oleju słonecznikowego, ale wlej trochę przefiltrowanej wody na patelnię. Wtedy możliwe będzie maksymalne zmniejszenie zawartości kalorii w naczyniu.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy