skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone warzywa na patelni? Cukinię umyć pod bieżącą wodą. Pokrój wzdłuż na pół i pokrój warzywo na dość duże półpierścienie. Jeśli lubisz, aby cukinia była jak najbardziej miękka, powinieneś ją mocniej posiekać, ale nie daj się zbytnio ponieść emocjom. Cukinia powinna być widoczna w gotowym naczyniu. Cukinię z powodzeniem zastępuje się zwykłą cukinią. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przepisie wszystkie warzywa są zmienne. Przenieś warzywa do osobnej miski.
Krok 2:
Papryka i uwolnij nasiona i szypułkę. Pokrój paprykę na dość duże kawałki. Lepiej będzie wybrać czerwoną lub żółtą paprykę dla zewnętrznej harmonii gotowego dania.
Krok 3:
Umyj marchewki, pocierając skórkę szczotką, jeśli są mocno zabrudzone. Obierz marchewki obieraczką do warzyw i pokrój w cienkie półpierścienie. Jest to konieczne, aby miała czas na osiągnięcie gotowości.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Lepiej będzie wziąć białą lub żółtą cebulę. Fiolet będzie niezgodny w gotowym naczyniu. Możesz w ogóle nie dodawać cebuli, jeśli jej nie lubisz.
Krok 5:
Umyj pomidory koktajlowe i pokrój w cienkie pierścienie. W rzeczywistości cięcie pomidorów może być absolutnie dowolne, od tego zależy tylko wygląd gotowego dania.
Krok 6:
Więc przygotowanie warzyw się skończyło. Posmaruj patelnię nieprzywierającą olejem słonecznikowym i włóż do niej wszystkie warzywa. Umieść na średnim ogniu.
Krok 7:
Natychmiast solę danie do smaku, chociaż można to zrobić pod koniec gotowania. Dodaj swoje ulubione przyprawy lub suszone zioła. Mam mieszankę włoskich ziół.
Krok 8:
Dusić naczynie pod zamkniętą pokrywką na średnim ogniu przez pięć minut, aż warzywa zostaną wymieszane.
Krok 9:
Następnie wymieszaj naczynie i po zdjęciu pokrywki doprowadź warzywa do miękkości. Dla każdego czas gotowania będzie inny. Ktoś lubi, gdy warzywa są trochę chrupiące (następnie gotuj je nie dłużej niż siedem minut). I ktoś lubi najbardziej miękkie warzywa (w tym przypadku może to zająć piętnaście minut lub więcej).
warzywa są soczyste, a samo danie jest aromatyczne dzięki ziołom.
nie możesz w ogóle dodawać oleju słonecznikowego, ale wlej trochę przefiltrowanej wody na patelnię. Wtedy możliwe będzie maksymalne zmniejszenie zawartości kalorii w naczyniu.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g