skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z marchewką i cebulą? Przygotuj składniki. Możesz wziąć wołowinę z dowolnej części tuszy: polędwicy, łopatki, części grzbietowej. Ale oczywiście danie ze świeżego mięsa będzie lepsze i smaczniejsze, a bardziej delikatne z polędwicy, gdzie jest minimum żył i filmów, bez kości. Jeśli twoje mięso jest zamrożone, rozmroź je wcześniej na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Umyj i osusz marchewki. Obierz marchewki, pokrój je w cienkie plasterki. Nadaje mięsu przyjemny smak i delikatność, ale z jego ilością należy uważać, aby nie zatkać smaku wołowiny.
Krok 3:
Możesz zwiększyć lub nieco zmniejszyć objętość warzyw do smaku, chociaż cebula na pewno nie zepsuje wołowiny. Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w półpierścienie. W razie potrzeby możesz wziąć fioletową słodką cebulę.
Krok 4:
Dobrze opłucz mięso wołowe, usuń żyły, folie, pokrój w małe kostki. Możesz dodać tłuszcz wieprzowy, sprawi, że danie będzie bardziej delikatne, choć lekko tłuste. Weź patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami, z pokrywką. Umieść patelnię na kuchence.
Krok 5:
Przenieś wołowinę na patelnię, zalej szklanką wody. Dodaj liść laurowy i groszek ziela angielskiego. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso pod przykryciem przez około 40 minut. W tym czasie prawie cała ciecz wyparuje.
Krok 6:
Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię z mięsem, wlej olej roślinny, dodaj przyprawy: sól do smaku, mieloną czarną i ostrą czerwoną paprykę. Wlej trochę wody, jeśli jest mało płynu, aby pokryć zawartość do połowy i gotuj naczynie przez około 15-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Skoncentruj się na swoim piecu. Wyłącz ogrzewanie. Na dnie patelni powinien pozostać bulion.
Krok 7:
Podawaj mięso jako samodzielne danie, polewając bulionem z patelni. Lub z jakimś dodatkiem. Wołowina z marchewką będzie smaczna z puree ziemniaczanym i makaronem, owsianką lub świeżymi warzywami lub sałatką z nich. Smacznego!
Wiele osób uwielbia mięso, gdy jest gotowane z minimalnymi dodatkami, które podkreślają jego smak i ciężkimi składnikami. To danie spełnia takie życzenia. Ale nie bój się, że mięso będzie twarde i bez smaku. Wołowina jest delikatna, soczysta, dosłownie rozpływa się w ustach dzięki obecności warzyw w przepisie: marchwi i cebuli oraz odpowiednio dobranych przypraw. A jeśli chcesz, możesz osobno przygotować przystawkę do tego mięsa lub podać ze świeżymi warzywami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g