skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić pomidory z cebulą i czosnkiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pomidory wybierz jędrne, jędrne i soczyste. Możesz użyć zwykłej cebuli lub wziąć czerwoną cebulę sałatkową. Użyłem obu rodzajów, więc gotowe danie stało się bardziej kolorowe i apetyczne.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek. Opłucz pomidory, zioła i cebulę czosnkiem pod bieżącą zimną wodą.
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę na dwa lub więcej kawałków, aby uzyskać duże kliny.
Krok 4:
Pokrój czosnek w cienkie talerze, jak na zdjęciu.
Krok 5:
Pokrój każdego pomidora na dwie części. Usuń punkty mocowania łodygi i posiekaj pomidory na plasterki.
Krok 6:
Na patelni roztop masło, podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Następnie wyjmij cebulę łyżką stołową.
Krok 7:
Dodaj oliwę z oliwek do patelni(możesz użyć zwykłego rafinowanego warzywa). Włóż czosnek i pomidory do smażenia przez 3-5 minut.
Krok 8:
Wyślij posiekane warzywa do pomidorów, sól do smaku. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Możesz także użyć odrobiny koncentratu pomidorowego, aby uzyskać bardziej intensywny i bogaty smak (wystarczy niepełna łyżka stołowa). Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 5 minut.
Krok 9:
Następnie dodaj wcześniej smażoną cebulę na patelnię. Uważaj, aby nie zamienić pomidorów w owsiankę, wszystko wymieszaj i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij naczynie z pieca i pozostaw na chwilę.
Krok 10:
Duszone pomidory są bardzo smaczne na gorąco.
Krok 11:
Będą doskonałym dodatkiem do makaronu, tłuczonych ziemniaków lub gotowanej gryki.
Krok 12:
Nie gorzej są schłodzone. Idealnie komponują się ze skórką świeżego chleba lub kromką tostowego bochenka.
gotowe pomidory posyp ziele angielskie i dodaj trochę świeżych ziół. Podczas gotowania użyj odrobiny chili, a otrzymasz pikantne, pikantne danie.
w razie potrzeby usuń skórki z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez minutę, a następnie spuść wodę i usuń skórkę ze schłodzonych pomidorów bez większych trudności.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g