duszone pomidory z czosnkiem i cebulą

pikantne, pachnące, jasne i cudownie pyszne! Gotowanie duszonych pomidorów z czosnkiem i cebulą jest niezwykle łatwe, szybkie i proste. Można je podawać na śniadanie ze świeżą bagietką lub podawać na lunch jako dodatek do dania głównego.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić pomidory z cebulą i czosnkiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pomidory wybierz jędrne, jędrne i soczyste. Możesz użyć zwykłej cebuli lub wziąć czerwoną cebulę sałatkową. Użyłem obu rodzajów, więc gotowe danie stało się bardziej kolorowe i apetyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. Opłucz pomidory, zioła i cebulę czosnkiem pod bieżącą zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na pół, a następnie każdą połowę na dwa lub więcej kawałków, aby uzyskać duże kliny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czosnek w cienkie talerze, jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój każdego pomidora na dwie części. Usuń punkty mocowania łodygi i posiekaj pomidory na plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni roztop masło, podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. Następnie wyjmij cebulę łyżką stołową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj oliwę z oliwek do patelni(możesz użyć zwykłego rafinowanego warzywa). Włóż czosnek i pomidory do smażenia przez 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij posiekane warzywa do pomidorów, sól do smaku. W tym momencie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Możesz także użyć odrobiny koncentratu pomidorowego, aby uzyskać bardziej intensywny i bogaty smak (wystarczy niepełna łyżka stołowa). Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj wcześniej smażoną cebulę na patelnię. Uważaj, aby nie zamienić pomidorów w owsiankę, wszystko wymieszaj i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij naczynie z pieca i pozostaw na chwilę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Duszone pomidory są bardzo smaczne na gorąco.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Będą doskonałym dodatkiem do makaronu, tłuczonych ziemniaków lub gotowanej gryki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie gorzej są schłodzone. Idealnie komponują się ze skórką świeżego chleba lub kromką tostowego bochenka.

gotowe pomidory posyp ziele angielskie i dodaj trochę świeżych ziół. Podczas gotowania użyj odrobiny chili, a otrzymasz pikantne, pikantne danie.


w razie potrzeby usuń skórki z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, przytrzymaj przez minutę, a następnie spuść wodę i usuń skórkę ze schłodzonych pomidorów bez większych trudności.

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy