skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić mięso w śmietanie? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wieprzowina najlepiej wziąć filet, ale jeśli go nie ma, usuń wszystkie kości i skórę z mięsa. Pamiętaj, aby wziąć śmietanę gęstą, świeżą i najwyższą zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Opłucz mięso i pamiętaj, aby je wysuszyć, w przeciwnym razie mięso nie będzie smażone w przyszłości, ale będzie gotowane w płynie. Pokrój wieprzowinę w paski i włóż do rozgrzanej patelni z olejem. Mięso należy pokroić w poprzek włókien, wtedy mięso będzie miękkie i łatwo rozłożyć na włókna.
Krok 3:
Smaż mięso na patelni na dużym ogniu przez 5-7 minut na złoty kolor, mieszając.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj cebulę do patelni.
Krok 5:
Smaż wszystko przez 3-5 minut na średnim ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 6:
Wlej mąkę na patelnię i szybko mieszaj, aż mąka zostanie równomiernie rozprowadzona.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę na patelnię i wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Uważaj na zawartość, aby się nie przypaliła i w razie potrzeby dodaj trochę wody.
Krok 9:
Dodaj śmietanę na patelnię z mięsem.
Krok 10:
Dodaj musztardę, która doda pikanterii i sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej miękkie.
Krok 11:
Wlej paprykę na patelnię. Możesz wziąć dowolną paprykę, wędzona doda lekkiego aromatu dymu, pasta paprykowa nada głębszy kolor i smak. Jeśli ci się nie podoba, możesz wykluczyć ten produkt. Sól, pieprz, zamknij pokrywkę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 20-30 minut (skup się na kuchence). Mięso w sosie śmietanowym jest gotowe!
Krok 12:
Mięso duszone w śmietanie można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu na patelni ze świeżymi warzywami i ziołami.
Krok 13:
Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g