duszone ziemniaki z wieprzowiną do garnka

bardzo satysfakcjonujące, kolorowe i niesamowicie smaczne danie! Kiedy musisz smacznie nakarmić całą rodzinę, przygotuj duszone ziemniaki z mięsem i warzywami. Przygotowanie potrawy nie wymaga dużego wysiłku, wystarczy włożyć wszystkie składniki do rondla i odczekać określoną ilość czasu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 32 % 6 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować duszone ziemniaki z wieprzowiną? Weź kawałek wieprzowiny, opłucz go i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, wielkości pudełka zapałek. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, dodaj mięso i smaż, mieszając, aż na kawałkach pojawi się złoty kolor. Dodaj bardzo mało wody (około 50-70 ml.), zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj wieprzowinę pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas duszenia mięsa przygotuj wszystkie inne potrawy. Obierz cebulę, marchewkę, czosnek i ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wszystkie warzywa, liście laurowe i zioła pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić na pół, usunąć środek i nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo pokrój ziemniaki, mniej więcej na takie same kawałki jak mięso. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, a cebulę i pieprz posiekaj piórami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na grube plasterki, posiekaj czosnek losowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 30 minutach Ustaw ogień pod patelnią na maksimum. Wyślij marchewkę, paprykę i cebulę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj ziemniaki, pomidory, czosnek i liście laurowe. Dla smaku zawsze staram się dodawać pomidory koktajlowe, jeśli są dostępne. Smakują słodko i nadają gotowemu daniu szczególny akcent.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do smaku i ulubione przyprawy. Do warzyw użyłam chmielu suneli i suchej przyprawy. Napełnij zawartość garnka wodą. Ilość płynu zależy od grubości, jaką chcesz uzyskać w ostatecznym naczyniu. Nalałem 1 litr i dostałem ziemniaki w postaci gęstej zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę do poziomu nieco poniżej średniej i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 40 minut(w zależności od odmiany ziemniaka.) W rezultacie ziemniaki powinny się rozpadać po naciśnięciu.

& nbsp;   w przepisie użyłam części szyjnej & nbsp; wieprzowiny, jest ona umiarkowanie tłusta i w gotowym naczyniu wychodzi zawsze delikatna i miękka. 

& nbsp;   Jeśli używasz młodego liścia laurowego, nie powinieneś zostawiać go na patelni przez długi czas, ponieważ może dać gorycz, dlatego zaleca się dodanie młodego liścia na 10-15 minut przed końcem gotowania, a następnie wyjmij go z patelni. 

  & nbsp;przed podaniem posyp gotowe danie zielem angielskim i świeżymi ziołami według uznania.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy