ziemniaki z bakłażanem gulasz warzywny

nieporównywalnie smaczne i proste, drugie dla całej rodziny! Ten ziemniak z bakłażanem to bogaty w skład gulasz z warzywami wszystkich pasków. Możesz je zastąpić według własnych upodobań, przyprawiając je różnymi przyprawami. Jednocześnie przystawka i niezależne danie, które nadaje się do gotowania w powolnej kuchence.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 61 % 11 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z bakłażanem? Przygotuj składniki. Weź świeże, średniej wielkości warzywa (jeśli nie podano wagi). Z przypraw biorę mielony czarny pieprz, ziele angielskie i chmiel suneli, ale możesz wziąć przyprawy według własnych upodobań. Aby przygotować gulasz, potrzebujesz garnka z grubym dnem z pokrywką. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój ją losowo. Wlej połowę określonej objętości oleju roślinnego do rondla z grubym dnem. Połóż posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, czarny mielony pieprz i szczyptę soli na dnie patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku bakłażana odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Jeśli bakłażan ma twardą skórę, można go wyciąć. Umieść pokrojone bakłażany na patelni do cebuli. Posyp szczyptą soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ułóż ziemniaki na warstwie z bakłażanem i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W papryce odetnij łodygę, obierz ją z nasion, opłucz. Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj do garnka. Lekko posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku pomidora (lub pomidorów, jeśli są małe) wykonaj nacięcie w kształcie krzyża w okolicy łodygi i zalej wrzącą wodą. Następnie ostrożnie zdejmij skórę i pokrój. Dodaj pomidora do garnka. Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do garnka. Połóż liść laurowy, suche przyprawy, sól na wierzchu. Skrop pozostałym olejem roślinnym. Bez mieszania postaw garnek na ogniu nieco poniżej średniej i zamknij pokrywkę. Dusić gulasz do miękkości przez około godzinę bez mieszania

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie wyłącz ogrzewanie i bardzo delikatnie wymieszaj gulasz, aby zachować integralność ziemniaków. Usuń liść laurowy z patelni i spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstaw gulasz warzywny na około dziesięć minut przed podaniem. Może być podawany jako niezależne danie lub może być oferowany jako dodatek do kurczaka, mięsa, półproduktów. Podczas serwowania posyp gulasz posiekanymi świeżymi ziołami.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy