skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić cukinię w śmietanie? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz zastąpić oliwę z oliwek dowolnym olejem roślinnym. Odpowiednia jest zawartość tłuszczu w śmietanie.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia jest młoda, z delikatną skórką, nie można jej obrać. Jeśli warzywo jest bardziej dojrzałe, usuń nasiona i obierz skórę. Pokrój cukinię na pół koła o grubości co najmniej 0,5 cm, jeśli warzywo jest duże, pokrój kółko na więcej części.
Krok 3:
Czosnek obrać, umyć. Zmiel czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Możesz drobno posiekać czosnek. Jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj czosnek w odpowiedniej ilości.
Krok 4:
Na szerokiej patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek. Umieść cukinię na patelni. Gotuj warzywa mieszając przez 5-7 minut. Jeśli młoda, soczysta cukinia uwolniła sok, dodaj ciepło i gotuj cukinię z otwartą pokrywką, aż wilgoć wyparuje. Ale uważaj na stopień wysmażenia cukinii, aby nie straciły kształtu.
Krok 5:
Umieść śmietanę na patelni, sól, dodaj zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, pokrywając patelnię pokrywką, około 5 minut.
Krok 6:
Pod koniec gotowania dodaj czosnek do cukinii, wymieszaj. Dusić cukinię przez kolejne 2 minuty i wyjąć z pieca. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości cukinii. Młodsi gotują się szybciej.
Krok 7:
Podawaj cukinię duszoną na ciepło w kwaśnej śmietanie. W razie potrzeby posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g