cukinia duszona w śmietanie

zdrowe, delikatne, dietetyczne! Z produktów budżetowych! Cukinia duszona w śmietanie gotuje się nie dłużej niż 20 minut. To niskokaloryczne danie można podawać samodzielnie lub jako lekki dodatek. Bez przypraw idealnie nadaje się do menu dietetycznego. Bardzo proste, bardzo szybkie, zdrowe i smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić cukinię w śmietanie? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz zastąpić oliwę z oliwek dowolnym olejem roślinnym. Odpowiednia jest zawartość tłuszczu w śmietanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz. Jeśli cukinia jest młoda, z delikatną skórką, nie można jej obrać. Jeśli warzywo jest bardziej dojrzałe, usuń nasiona i obierz skórę. Pokrój cukinię na pół koła o grubości co najmniej 0,5 cm, jeśli warzywo jest duże, pokrój kółko na więcej części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, umyć. Zmiel czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę. Możesz drobno posiekać czosnek. Jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj czosnek w odpowiedniej ilości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na szerokiej patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek. Umieść cukinię na patelni. Gotuj warzywa mieszając przez 5-7 minut. Jeśli młoda, soczysta cukinia uwolniła sok, dodaj ciepło i gotuj cukinię z otwartą pokrywką, aż wilgoć wyparuje. Ale uważaj na stopień wysmażenia cukinii, aby nie straciły kształtu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść śmietanę na patelni, sól, dodaj zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, pokrywając patelnię pokrywką, około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania dodaj czosnek do cukinii, wymieszaj. Dusić cukinię przez kolejne 2 minuty i wyjąć z pieca. Czas gotowania zależy od stopnia dojrzałości cukinii. Młodsi gotują się szybciej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj cukinię duszoną na ciepło w kwaśnej śmietanie. W razie potrzeby posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy