cukinia duszona z mięsem i ziemniakami

szybka i satysfakcjonująca kolacja dla całej rodziny gwarantowana! Gotowanie tego dania nie zajmie ci dużo czasu, zwłaszcza jeśli mięso nie jest twarde. Przygotowany szybko i bez kłopotów, zachwyci Twoją rodzinę apetycznym wyglądem, wspaniałym smakiem i aromatem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować cukinię duszoną z mięsem i ziemniakami, potrzebujemy: 300 g wieprzowiny; 300 g ziemniaków; 100 ml wody; 1 cukinia; ½ marchewki; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 łyżki.l olej roślinny; ¼ łyżeczki. papryka; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć dowolne inne mięso (wołowinę, jagnięcinę, kurczaka lub indyka).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sparzyć pomidora, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię pokroić w półkola. Jeśli skóra cukinii nie jest zbyt twarda, a nasiona nie są bardzo duże, nie można ich usunąć. Moja cukinia jest bardzo młoda,więc usunąłem tylko łodygę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na średnim ogniu na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki do mięsa. Wlać 100 ml wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukinię, pomidor, posiekany czosnek, liść laurowy i zmieloną perukę na patelnię. Sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj wodę i gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

chciałem, aby kawałki warzyw podczas duszenia zachowały swój rozmiar tak bardzo, jak to możliwe, więc cukinia i ziemniaki były wystarczająco duże. Podczas duszenia młoda cukinia gotuje się dość szybko i tylko duże cięcie w półkola pomaga utrzymać je mniej więcej w całości, podobnie jak ziemniaki.
jeśli zamiast zwykłej cukinii używasz cukinii, są one nieco ostrzejsze i praktycznie nie rozpadają się pod wpływem temperatury. Jeśli potrzebujesz bardziej jednorodnego i gotowanego składnika warzywnego, warzywa należy pokroić na mniejsze.
zamiast pomidora możesz użyć keczupu lub koncentratu pomidorowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy