skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować cukinię duszoną z mięsem i ziemniakami, potrzebujemy: 300 g wieprzowiny; 300 g ziemniaków; 100 ml wody; 1 cukinia; ½ marchewki; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 łyżki.l olej roślinny; ¼ łyżeczki. papryka; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć dowolne inne mięso (wołowinę, jagnięcinę, kurczaka lub indyka).
Krok 3:
Sparzyć pomidora, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 5:
Cukinię pokroić w półkola. Jeśli skóra cukinii nie jest zbyt twarda, a nasiona nie są bardzo duże, nie można ich usunąć. Moja cukinia jest bardzo młoda,więc usunąłem tylko łodygę.
Krok 6:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 7:
Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki do mięsa. Wlać 100 ml wody.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 10:
Dodaj cukinię, pomidor, posiekany czosnek, liść laurowy i zmieloną perukę na patelnię. Sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Zagotuj wodę i gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 12:
Smacznego!
chciałem, aby kawałki warzyw podczas duszenia zachowały swój rozmiar tak bardzo, jak to możliwe, więc cukinia i ziemniaki były wystarczająco duże. Podczas duszenia młoda cukinia gotuje się dość szybko i tylko duże cięcie w półkola pomaga utrzymać je mniej więcej w całości, podobnie jak ziemniaki.
jeśli zamiast zwykłej cukinii używasz cukinii, są one nieco ostrzejsze i praktycznie nie rozpadają się pod wpływem temperatury. Jeśli potrzebujesz bardziej jednorodnego i gotowanego składnika warzywnego, warzywa należy pokroić na mniejsze.
zamiast pomidora możesz użyć keczupu lub koncentratu pomidorowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g