skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić gulasz warzywny, potrzebujemy prostego zestawu warzyw. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz: bakłażan, paprykę, cebulę, marchewkę, pomidory, ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, czosnek i zioła.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół, usuń łodygę i nasiona, pokrój fasolę na małe kawałki. Jeśli fasola nie jest młoda, musisz usunąć anteny po bokach strąków, w przeciwnym razie będą bardzo odczuwalne w gotowym naczyniu. Spłucz wszystko w czystej wodzie.
Krok 3:
Posiekaj cebulę w średniej wielkości kostkę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce i pokrój paprykę w dużą kostkę.
Krok 4:
Do przygotowania gulaszu warzywnego lepiej jest użyć garnka z grubym dnem i krawędziami. Rozgrzej olej roślinny w rondlu, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia na dużym ogniu. Warzywa muszą być stale mieszane, aby się nie przypaliły.
Krok 5:
Po minucie lub dwóch dodaj paprykę. Lepiej jest używać pieprzu w różnych kolorach, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie i jasno. Smaż warzywa przez około minutę, mieszając.
Krok 6:
Pokrój pomidory w dużą kostkę (wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów, jeśli chcesz, nie zrobiłem tego). Dodaj jedną łyżkę koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę cukru. Jeśli używasz pomidorów sezonowych, możesz wykluczyć cukier, ponieważ pomidory są wystarczająco słodkie latem. Sól, wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do duszenia na średnim ogniu przez około pięć minut.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj bakłażany. Jeśli są gorzkie, napełnij pokrojone w duże kostki niebieskie słoną wodą i pozostaw na chwilę do namoczenia. Następnie spuść wodę i lekko wyciśnij bakłażany rękami z nadmiaru płynu. Bakłażany kupione w sklepie zwykle nie wymagają tych manipulacji.
Krok 8:
Wyślij bakłażana i fasolę do garnka.
Krok 9:
Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, wszystko dobrze wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól. Przykryj patelnię szczelnie pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw warzywa do duszenia, aż ziemniaki będą gotowe (około 15-20 minut). Czasami warto otworzyć pokrywkę i delikatnie wymieszać gulasz. Jeśli jest mało płynu z warzyw, musisz dodać trochę wrzącej wody.
Krok 10:
Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem, przepuszczonymi przez prasę lub posiekanymi ręcznie. Dobrze wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką, zdejmij gulasz z ognia i pozostaw na co najmniej pięć minut.
Krok 11:
Gotowe danie posyp ziele angielskie lub pikantne chili.
gotowanie gulaszu zajmie bardzo mało czasu, a to niewątpliwie duży plus, jeśli chcesz szybko i smacznie nakarmić rodzinę! Ze składników można wykluczyć ziemniaki i przygotować danie, które będzie bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
w sezonie zimowym przygotuj bardziej satysfakcjonującą wersję gulaszu warzywnego, dodaj mięso i kapustę, na przykład wykluczając bakłażany i fasolę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g