skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z dzikiego czosnku? Przygotuj produkty według listy.
Krok 2:
Do tego dania możesz wziąć 150 gramów cebuli lub taką samą wagę (150 gramów) porów. Jeśli wziąłeś cebulę, oczyść ją i posiekaj. Jeśli masz pory, umyj je i pokrój w półpierścienie. Możesz wziąć 75 gramów każdego rodzaju cebuli.
Krok 3:
Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki z obu stron, pokroić na 2 części i pokroić w półkola.
Krok 4:
Wziąłem zwykłe pomidory na sałatkę, ale odpowiednie są również wiśnie, tylko trzeba je wziąć trzy razy więcej - 3 duże pomidory są równe 10 kawałkom wiśni. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki (jeśli zwykłe) lub na dwie części (jeśli wiśnia).
Krok 5:
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki, które można pozostawić w tej formie lub pokroić na pół.
Krok 6:
Umyj Czosnek niedźwiedzi i posiekaj nożem.
Krok 7:
W salaterce wymieszaj Czosnek niedźwiedzi z pomidorami, ogórkami, rzodkiewką i cebulą. Wszystko to-sól do smaku. Do dekoracji serwowania potrzebujemy również jajek na twardo: 2-3 kurczaka lub 10 przepiórek. Do tego przepisu wziąłem zwykłego kurczaka, ale czasami używam przepiórki.
Krok 8:
Na sałatkę ułóż jajka pokrojone na 2 (jeśli przepiórka) lub 4 (jeśli kurczak) części. Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną (lub majonezem, najlepiej domowym) o dobrej zawartości tłuszczu. Danie jest gotowe!
wiosną, kiedy organizm potrzebuje witamin, musisz pomyśleć o tym, co jeść. Jednym ze źródeł witamin jest czosnek niedźwiedzi. Zbiera się w lesie w kwietniu i maju. Niedźwiedź, który obudził się z hibernacji, ucztując na tym trawie, szybko odzyskuje utraconą siłę zimą. A ludzie korzystają z liści dzikiego czosnku. Jest spożywany zarówno na surowo, jak i marynowany, a także dodawany do gorących potraw, chleba, a nawet ciast! W naszym kulinarnym przepisie na sałatkę zamiast dzikiego czosnku możesz wziąć inne warzywa. To prawda, że smak naszej sałatki witaminowej będzie inny. Wypróbuj różne opcje!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g