lecho ancle bens na zimę z cukinią

nie zapomnij zrobić słynnej sałatki na zimę! . Lecho ancle bens to ulubiony preparat wszystkich i nie bez powodu, ponieważ sałatka jest bardzo smaczna! Zimą jest to dobra pomoc dla rodziny zarówno z ziemniakami, jak i owsianką ancle bens sprawi, że obiad będzie jaśniejszy i bardziej aromatyczny)
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Myjemy cukinię, obieramy skórę, usuwamy nasiona (jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba obierać i usuwać nasion). Przygotowaną cukinię kroimy w drobną kostkę.

2. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki (jeśli średni pomidor - na 4 części, jeśli Duży - więcej).

3. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na talerze.

4. Moja bułgarska papryka, oczyszczona z nasion i łodyg, pokrojona w kostkę.

5. Wszystkie warzywa wkładamy do rondla, wysyłamy na mały ogień (musisz poczekać, aż warzywa wypuszczą sok).

6. Gdy sok jest wystarczający, dodaj majeranek i czerwoną paprykę, wlej olej roślinny, zwiększ ogień i gotuj zawartość, aż warzywa będą miękkie.

7. Na samym końcu dodajemy sól i wlewamy ocet, gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i układamy w sterylnych słoikach (wcześniej przygotowujemy pojemniki, myjemy, sterylizujemy na parze lub w kuchence mikrofalowej) i przykrywamy blaszanymi pokrywkami (pokrywki wstępnie zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia).

8. Pasteryzujemy półfabrykaty w przestronnym rondlu z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do ramion słoika). Półlitrowe słoiki przez 10 minut, litrowe-15 minut. Po pasteryzacji zwijamy słoiki.

przechowujemy w piwnicy lub w piwnicy.

przytulna zima dla Ciebie i dobre zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g

Podobne przepisy