skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy cukinię, obieramy skórę, usuwamy nasiona (jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba obierać i usuwać nasion). Przygotowaną cukinię kroimy w drobną kostkę.
2. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki (jeśli średni pomidor - na 4 części, jeśli Duży - więcej).
3. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na cienkie półpierścienie, czosnek na talerze.
4. Moja bułgarska papryka, oczyszczona z nasion i łodyg, pokrojona w kostkę.
5. Wszystkie warzywa wkładamy do rondla, wysyłamy na mały ogień (musisz poczekać, aż warzywa wypuszczą sok).
6. Gdy sok jest wystarczający, dodaj majeranek i czerwoną paprykę, wlej olej roślinny, zwiększ ogień i gotuj zawartość, aż warzywa będą miękkie.
7. Na samym końcu dodajemy sól i wlewamy ocet, gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i układamy w sterylnych słoikach (wcześniej przygotowujemy pojemniki, myjemy, sterylizujemy na parze lub w kuchence mikrofalowej) i przykrywamy blaszanymi pokrywkami (pokrywki wstępnie zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia).
8. Pasteryzujemy półfabrykaty w przestronnym rondlu z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do ramion słoika). Półlitrowe słoiki przez 10 minut, litrowe-15 minut. Po pasteryzacji zwijamy słoiki.
przechowujemy w piwnicy lub w piwnicy.
przytulna zima dla Ciebie i dobre zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g