skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj elastyczne i gęste ciasto na manti: rozbij jajko do miski, wlej wodę, dodaj sól i mąkę, zagnieść ciasto.
2. Obraną dynię pokroić w zgrabne małe kostki z żebrem około 6 mm. cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim cebulę przez 3 minuty. Następnie dodaj dynię, wymieszaj.
4. Dodaj cukier i sól do nadzienia ,a także zmielony czarny pieprz (nie spiesz się, aby natychmiast dodać cały cukier i sól, lepiej dodawać stopniowo, dostosowywać do własnych upodobań).
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w kwadraty, włóż nadzienie i ściśnij każdy kwadrat, nadając pożądany kształt.
6. Na patelnię włożyć masło, włożyć manty i zalać gorącą wodą. Gdy płyn się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 25 minut (podczas gotowania sprawdź, czy woda się zagotowała, w razie potrzeby dodaj trochę).
podawaj manti na gorąco z ulubionym sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g