kapuśniak na zimę z kapustą

Zrób puste miejsca na kapuśniak - to bardzo opłacalne! Po co kupować warzywa na kapuśniak w sklepie, kiedy nie są jasne, co są przetwarzane i nie wiadomo, gdzie są uprawiane, jeśli możesz zrobić półfabrykaty ze swojego ogrodu (w moim przypadku z Babci:) i używać ich w okresie zimowym, mam nawet wystarczająco dużo na wiosnę. Z podanej liczby składników otrzymałem dwa słoiki: jeden litr , jeden-300 gramów.
ReginaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
58 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 10 min

Moja kapusta, szynka. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Pokrój cebulę na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Obierz bułgarską paprykę z nasion i łodyg, umyj i pokrój w pierścienie.

wysyłamy wszystkie warzywa na patelnię, wlewamy sól i cukier, wlewamy wodę, olej roślinny, dodajemy liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

w międzyczasie umyj koperek i pietruszkę, obierz czosnek. Drobno posiekaj warzywa, wyciśnij czosnek przez prasę. Dodaj do dressingu 5 minut przed końcem duszenia, wlej ocet, delikatnie wymieszaj.

układamy w suchych sterylnych słoikach, skręcamy sterylnymi blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia (około dnia), po czym przenosimy do stałego miejsca przechowywania.

nie martw się, że warzywa nie zmiękły, powinny pozostać chrupiące, a wszystko jest doskonale przechowywane nawet w temperaturze pokojowej.

pyszna kapuśniak dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy