skład / składniki
metoda gotowania
Moja kapusta, szynka. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Pokrój cebulę na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Obierz bułgarską paprykę z nasion i łodyg, umyj i pokrój w pierścienie.
wysyłamy wszystkie warzywa na patelnię, wlewamy sól i cukier, wlewamy wodę, olej roślinny, dodajemy liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
w międzyczasie umyj koperek i pietruszkę, obierz czosnek. Drobno posiekaj warzywa, wyciśnij czosnek przez prasę. Dodaj do dressingu 5 minut przed końcem duszenia, wlej ocet, delikatnie wymieszaj.
układamy w suchych sterylnych słoikach, skręcamy sterylnymi blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia (około dnia), po czym przenosimy do stałego miejsca przechowywania.
nie martw się, że warzywa nie zmiękły, powinny pozostać chrupiące, a wszystko jest doskonale przechowywane nawet w temperaturze pokojowej.
pyszna kapuśniak dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g