Stroganow po bałtycku z kminkiem i śmietaną

mięso w sosie śmietanowym - po prostu polizasz palce, jakie pyszne! Stroganov BEF (lub Stroganov beef) to danie kuchni rosyjskiej. Zwykle gotuje się go ze śmietaną, ale moja wersja jest ze śmietaną. Mięso duszone w sosie śmietanowym jest bardzo smaczne, soczyste i delikatne! A przyprawy dodają smaku. Proponuję dziś zadowolić siebie i krewnych-samemu ugotować to słynne danie. Zwłaszcza, że wcale nie jest to trudne.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 15 % 5 g
237 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić Stroganow po bałtycku z kminkiem i śmietaną? Pokrój mięso w poprzek włókien na talerze o grubości około jednego centymetra.

pokonaj każdą warstwę młotkiem i solą, pieprzem do smaku.

następnie pokrój warstwy w paski o wymiarach około 1x1 cm.

lekko zwiń każdy batonik w mące.

rozgrzej patelnię olejem i smaż mięso ze wszystkich stron w jednej warstwie przez około pięć minut.

w międzyczasie drobno posiekaj cebulę i dodaj do lekko podsmażonej wołowiny.

smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zarumieni. W rondlu na umiarkowanym ogniu podgrzej śmietanę.

do smażonego mięsa z rumianą cebulą wlej rozgrzaną śmietanę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek do smaku.

gotuj wszystko razem na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.

gotowy Stroganow wołowy podawaj z ulubionym dodatkiem lub samodzielnie. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy