skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Namocz fasolę przez noc (lub 8 godzin przed przygotowaniem potrawy).
Krok 3:
Odcedź wodę z fasoli, zalej nową, dodaj sól i gotuj. Sól nie pozwoli fasoli zagotować się w owsiance.
Krok 4:
Obierz i grubo posiekaj czosnek.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 6:
W dużym rondlu rozgrzej olej.
Krok 7:
Dodaj czosnek i cebulę do oleju. Mieszać. Dodaj sól i mieszankę pieprzu zmieloną w moździerzu.
Krok 8:
Grubo posiekaj paprykę i dodaj do cebuli z masłem.
Krok 9:
Dodaj oregano.
Krok 10:
Wymieszaj i usmaż.
Krok 11:
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj mięso mielone. Gotuj, od czasu do czasu mieszając.
Krok 12:
Opłucz ryż i dodaj do garnka.
Krok 13:
Wymieszaj i pozwól mu wchłonąć smaki innych potraw.
Krok 14:
Wlej fasolę z bulionem do warzyw i mięsa mielonego z ryżem.
Krok 15:
Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
Krok 16:
Gotowe, gdy bulion jest prawie cały odparowany-wchłonięty.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g