222 kcal
1 hour10 minutes
Pyszna zapiekanka dla miłośników bakłażana! Wpadłem w ręce kulinarny przepis na
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Nabiał
- Warzywa
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Z sok
- Kuchnia kubańska
- W piekarniku
- Drugie z mięsa
- Drugie z bakłażana
- Mięso w piekarniku
- Z twardego sera
- Kremowe naczynia
- Warzywa w piekarniku
- Z bakłażana
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
Opis
Kubańczykom udało się połączyć w swoich potrawach tradycje hiszpańskie, a także afrykańskie i karaibskie. Solony suszony dorsz (bacalao) został sprowadzony na wyspę wolności przez Hiszpanów. A ona, z biegiem wieków, pomimo obfitości różnych innych świeżych ryb, jest nadal jedną z najbardziej poszukiwanych kubańskich potraw. Bez tego nie da się ugotować posiłku takiego jak, powiedzmy, Bacalao la Viszcaina-a (to ten sam dorsz, który jest przygotowywany według starej Baskijskiej receptury z sofrito, czyli z przyprawami i kubańskimi warzywami duszonymi w kubańskim oleju). A smażony chleb kubański jest niezbędnym dodatkiem do Bacalao la Viszcaina-a.
Dzięki kolonizatorom, którzy w swoim czasie wprowadzili pewne wyrafinowanie, na Kubie zaczęli gotować rodzaj bujnych omletów z nadzieniem z kawałków kubańskiego mięsa lub warzyw z owocami morza.
Mieszkańcom kontynentu afrykańskiego, którzy zostali przymusowo przetransportowani na Kubę, bardzo szybko udało się opanować dania z kubańskich owoców i warzyw. To oni nauczyli się gotować potrawy takie jak Tostones (mówimy o cienko pokrojonym i smażonym kubańskim bananie), Yuca con Mojo (a tutaj mówimy o sosie z juką, przyprawami i kubańskim czosnkiem). Stopniowo ryż, który przybył z Chin, stał się stopniowo podstawą Dania Arroz Relleno (kubański ryż z różnymi nadzieniami) i Moros y Cristianos (mowa o mieszance czarnej fasoli i ryżu).
Muszę powiedzieć, że główny zestaw produktów kuchni kubańskiej jest dość prosty. Kubańczycy z mięsa wolą kurczaka i wieprzowinę, w mniejszym stopniu wołowinę i jagnięcinę, a ze zbóż lubią gotować z czarnej kubańskiej fasoli, ryżu i kukurydzy. Jedzenie obejmuje yucca cassava, a także słodkie kubańskie ziemniaki malanga i boniato, banan platanos, który jest przygotowywany na tysiąc i jeden sposób.
Krótko mówiąc, zestaw kubańskich produktów jest niewielki. Dlatego kubańscy kucharze uwielbiają przyprawiać jedzenie różnymi sosami z papryki i pomidorów, cebuli i czosnku itp. Nawet z kubańskich owoców.
Kubański deser nie jest przygotowywany. Są to różnorodne owoce kubańskie, czy to w całości, czy w kawałkach, czy w ciastach.
Nawiasem mówiąc, nazwy kubańskich potraw to szczególna rozmowa. Dzięki kreatywnemu podejściu Kubańczyków do tego problemu pojawiły się takie kubańskie potrawy jak moors and christians, "Maurowie i chrześcijanie" (mowa o ryżu z czarną fasolą) lub - ropa vieja i tak dalej.. jednym słowem, co nie jest powodem, aby zacząć gotować w kubańskim duchu?