kubańska zupa kalafiorowa z sosem serowym

okroshka to już przeszłość! Mam nowy przepis! Ciesz się nim!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 27 % 3 g
56 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
Kuchnia Kubańska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie ciekawą mieszanką afrykańskich, hiszpańskich i karaibskich tradycji kulinarnych. Zwykle mieszkańcy Kuby wolą jeść duże porcje drugiego dania na lunch, charakteryzujące się wysoką kalorycznością i sytością. Pomimo tego, że pierwsze dania nie są powszechne wśród Kubańczyków, nadal Chcę zaoferować przygotowanie kubańskiej zupy kalafiorowej z sosem serowym. Przepis jest dość prosty i krótki w przygotowaniu. Bierzemy kalafior i rozkładamy go na kwiatostany. Gotuj kapustę w osolonej wodzie. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Podgrzewamy żółtka, dodajemy starty ser, mąkę, pieprz i sól. Następnie, ciągle mieszając, podgrzewamy masę, aż zgęstnieje. Białka ubijamy i łączymy z masą serowo-żółtkową. Ponownie podgrzej mieszaninę. Kalafior wkładamy do wazy i zalewamy sosem serowo-jajecznym. Wlej gorący bulion i dodaj posiekane warzywa. Teraz możesz skosztować prawdziwej kubańskiej zupy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy