kubańska zupa kalafiorowa z sosem serowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Kuchnia Kubańska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie ciekawą mieszanką afrykańskich, hiszpańskich i karaibskich tradycji kulinarnych. Zwykle mieszkańcy Kuby wolą jeść duże porcje drugiego dania na lunch, charakteryzujące się wysoką kalorycznością i sytością. Pomimo tego, że pierwsze dania nie są powszechne wśród Kubańczyków, nadal Chcę zaoferować przygotowanie kubańskiej zupy kalafiorowej z sosem serowym. Przepis jest dość prosty i krótki w przygotowaniu. Bierzemy kalafior i rozkładamy go na kwiatostany. Gotuj kapustę w osolonej wodzie. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Podgrzewamy żółtka, dodajemy starty ser, mąkę, pieprz i sól. Następnie, ciągle mieszając, podgrzewamy masę, aż zgęstnieje. Białka ubijamy i łączymy z masą serowo-żółtkową. Ponownie podgrzej mieszaninę. Kalafior wkładamy do wazy i zalewamy sosem serowo-jajecznym. Wlej gorący bulion i dodaj posiekane warzywa. Teraz możesz skosztować prawdziwej kubańskiej zupy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g