Owoce morza-flambé Mariscada

wykwintne danie spodoba się każdemu smakoszowi!
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 39 % 7 g
81 kcal
IG: 17 / 50 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ten przepis kulinarny znalazłem zupełnie przypadkowo na portalu informacyjnym. Założycielem tego dania mięsnego jest kuchnia kubańska. Bez zastanowienia zacząłem przygotowywać, a następnie spożywać danie. Proponuję zapoznać się ze wszystkimi subtelnościami podczas gotowania potrawy.
weź połowę ananasa i pokrój go w kostkę. Podobnie kroimy homara, nie usuwając z niego skorupy. Warto wziąć pod uwagę, że kiedy gotujemy ze skorupą, Homar nie będzie się kurczył, a smak będzie bardziej odczuwalny. Następnie bierzemy ostry nóż i kroimy marakuję na dwie identyczne części. Następnie z powyższymi składnikami podchodzimy do pieca i najpierw dodajemy homara, ponieważ jego przygotowanie trwa dłużej. Pieprz, sól homara i smaż każdą stronę przez 2-3 minuty. Kiedy widzimy, że Homar nabrał koloru, odwracamy go na skorupę, aby nie narażać go na spalanie podczas przygotowywania pozostałych składników. Następnie krewetki tygrysie są wysyłane na patelnię, które również muszą być solone i pieprzowe. Natychmiast dodaj kawałki naszego ananasa. Podobnie jak krewetki szybko się ugotują. Więc dotarliśmy do kubańskiego sekretu: wlej kubański rum na patelnię i podpal go. Po flambirowaniu wlej wytrawne białe wino, a po kilku minutach dodaj marakuję (tylko środek). Gdy marakuja jest na patelni, mieszamy ją i dodajemy do niej cukier, aby sos nabrał słodko-kwaśnego smaku. Gotuj danie przez kolejne 5 minut, aż będzie ugotowane. Jedzenie jest ugotowane!
Owoce morza-flambé "Mariscada"jest uważana za porcjowaną przekąskę i podawana na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty. Ładnie komponuje się z białym winem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Marakuja - 68   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy