skład / składniki
metoda gotowania
Większość kubańskich dań mięsnych jest przygotowywana z kurczaka lub wieprzowiny. A banany na Kubie są dodawane do prawie każdego posiłku. Są spożywane na deser, wraz z gorącymi wędlinami, dodawane do sosów i wciąż istnieje wiele, wiele innych zastosowań tego owocu. Połączenie smaku mięsa i bananów można docenić, gotując wieprzowinę w stylu guajirskim. Biorę miąższ szynki wieprzowej i kroję w kostkę po 35-40 g.każdy kawałek posypuję pieprzem, solą i posypuję sokiem z cytryny. Dodaj kminek, liść laurowy i umieść mięso na godzinę w zimnym miejscu.
po upływie wymaganego czasu smażę mięso w głębokim tłuszczu. Teraz przygotowuję przystawkę z bananów. Biorę niedojrzałe owoce i cienko kroję je w ukośne talerze. Następnie smaż talerze na oleju. Do stołu podaję pieczoną wieprzowinę na talerzu wraz ze smażonymi bananami. Jako dodatek można również podawać smażone ziemniaki. Danie dekoruję zielenią. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g