słodki omlet z owocami

niezwykły sposób na wprowadzenie zwykłego śniadania! Cudownie pyszne!
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 44 g
280 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
mniej więcej taki kulinarny przepis na omlet został po raz pierwszy opublikowany przez Lady Forbes w 1910 roku. W przepisie napisano, że do tego posiłku zamiast jabłek można dodać rabarbar, śliwki bez pestek, a nawet jeżyny, dodałbym też gruszki.
usuń rdzeń z jabłek. Pokrój w plastry o średniej grubości. Wlej 150 ml do rondla. woda i gotuj jabłka do miękkości. Najważniejsze , żeby nie strawić. Zdejmujemy z ognia obieramy jabłka ze skórki i  & nbsp;i dodajemy masło, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Dobrze ubij jajka trzepaczką, ponieważ zwykle robimy to na omlet. Wlej je do schłodzonej mieszanki jabłkowej.
głębokie naczynie do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą. (Zarówno dno, jak i ściany). Wlej mieszankę jajeczno-jabłkową do formy i posyp bułką tartą na wierzchu.
pieczemy w gorącym piekarniku przez około pół godziny, chociaż w moim piekarniku wszystko wychodzi w 15 minut. Przed podaniem obróć omlet na półmisek i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu omlet można przykryć bitą śmietaną i udekorować plasterkami jabłka lub jagód, jeśli podajesz go na świątecznym stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy