słodki omlet z owocami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
mniej więcej taki kulinarny przepis na omlet został po raz pierwszy opublikowany przez Lady Forbes w 1910 roku. W przepisie napisano, że do tego posiłku zamiast jabłek można dodać rabarbar, śliwki bez pestek, a nawet jeżyny, dodałbym też gruszki.
usuń rdzeń z jabłek. Pokrój w plastry o średniej grubości. Wlej 150 ml do rondla. woda i gotuj jabłka do miękkości. Najważniejsze , żeby nie strawić. Zdejmujemy z ognia obieramy jabłka ze skórki i & nbsp;i dodajemy masło, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Dobrze ubij jajka trzepaczką, ponieważ zwykle robimy to na omlet. Wlej je do schłodzonej mieszanki jabłkowej.
głębokie naczynie do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą. (Zarówno dno, jak i ściany). Wlej mieszankę jajeczno-jabłkową do formy i posyp bułką tartą na wierzchu.
pieczemy w gorącym piekarniku przez około pół godziny, chociaż w moim piekarniku wszystko wychodzi w 15 minut. Przed podaniem obróć omlet na półmisek i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu omlet można przykryć bitą śmietaną i udekorować plasterkami jabłka lub jagód, jeśli podajesz go na świątecznym stole.
usuń rdzeń z jabłek. Pokrój w plastry o średniej grubości. Wlej 150 ml do rondla. woda i gotuj jabłka do miękkości. Najważniejsze , żeby nie strawić. Zdejmujemy z ognia obieramy jabłka ze skórki i & nbsp;i dodajemy masło, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Dobrze ubij jajka trzepaczką, ponieważ zwykle robimy to na omlet. Wlej je do schłodzonej mieszanki jabłkowej.
głębokie naczynie do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą. (Zarówno dno, jak i ściany). Wlej mieszankę jajeczno-jabłkową do formy i posyp bułką tartą na wierzchu.
pieczemy w gorącym piekarniku przez około pół godziny, chociaż w moim piekarniku wszystko wychodzi w 15 minut. Przed podaniem obróć omlet na półmisek i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu omlet można przykryć bitą śmietaną i udekorować plasterkami jabłka lub jagód, jeśli podajesz go na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g