skład / składniki
metoda gotowania
ciągle gotuję wołowinę według przepisu kulinarnego mojej szefowej. Mięso kroi się na porcje, co jest bardzo wygodne podczas serwowania. Gulasz wołowy w sosie pomidorowym to bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki o grubości około 2 cm, zwijamy je w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu. Mięso powinno być natychmiast pokryte skórką, aby sok pozostał w środku. Smażone kawałki wołowiny wkładamy do rondla, w którym dusimy mięso. Posyp przyprawami-suszoną bazylią, oregano, majerankiem. Następnie dodaj przecier pomidorowy do mięsa. Zamiast puree można użyć drobno posiekanych świeżych pomidorów, obranych ze skóry. Przykryj mięso cebulą lekko smażoną na oleju roślinnym i wlej szklankę wody lub bulionu. Zamykamy patelnię pokrywką i kładziemy na małym ogniu. Dusić mięso przez 1,5 godziny, aż będzie miękkie i delikatne. Okresowo mieszaj zawartość patelni, aby nic nie przypaliło się do dna i gotuj równomiernie. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso, a także można dodać posiekane zioła i posiekany czosnek. Gulasz wołowy w sosie pomidorowym podajemy na stole z puree ziemniaczanym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g